Кабинетът "Борисов" ще изкара пълен мандат. Снимка: Impact Press Group
fallback

През последните шест месеца нараства увереността, че кабинетът на Бойко Борисов ще изкара пълния си четиригодишен мандат.

Това показва данни на НЦИОМ от национално представително проучване, направено между 23 и 30 май сред 1000 души.

Оптимистите за бъдещето на правителството сега са 72%, докато през ноември 2011 година техният брой е бил 68%.

Убедени в пълния мандат на кабинета са 97% от избирателите на ГЕРБ и 56% от тези на БСП. 57% от хората, които не одобряват работата на кабинета, също са на това мнение.

Ако изборите са днес, ГЕРБ би получила 31.1% от гласовете, БСП – 17.9%, ДПС - 7 % ,  а "България на гражданите" на Меглена Кунева остава четвърта с 5.5% подкрепа. Останалите партии остават под 4-процентната бариера.

За последните десет месеца не се променя делът на българите, които твърдят, че са разочаровани от партиите, на които симпатизират - около 26%. Седем на сто от българите твърдят, че ще гласуват за нова партия главно поради разочарование от политическата силата, на която симпатизират.

Данните показват, че ГЕРБ успява да запазва 71 на сто от избирателите си от 2009 г., БСП - 81%, а ДПС - 85%.

Към момента било трудно да бъде измерена електоралната тежест на партиите от Синята коалиция  - СДС и ДСБ, както и на "Атака".

На въпроса: "Кой печели от разцеплението в Синята коалиция", 26 на сто от анкетираните посочват ГЕРБ, а 19% - БСП. Най-голям дял обаче – 38%, смятат, че от разцеплението не печели никой.

Социолозите определят като предизвикателство пред Волен Сидеров ситуацията с националистично настроените избиратели, тъй като, от една страна -  "Атака" губи позиции, но пък отдръпналият се електорат не е твърдо ориентиран в друга посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

284

Н

преди 11 години

Борисов е минало.

283

Анонимен

преди 11 години

може да се замисли човек защо, аджеба, се прави това изявление ? явно се усещат несигурни и просто се намеква нещо... пък като се ко9мбинира и с активността на ДПС, направо си мирише на криза

282

селски

преди 11 години

що не коментирате новото раково образование на Кунева умници

fallback