Илиана Иванова Снимка: архив, Булфото
fallback

Илиана Иванова ще бъде следващият представител на България в Европейската сметна палата, след като вчера Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент одобри кандидатурата й.
 
Иванова, която е евродепутат от ГЕРБ и зам.-шеф на същата парламентарна комисия, бе подложена на едночасово препитване от колегите си в Европарламента като най-често задавания й въпрос бе дали има достатъчно компетенции за топ одитор на ЕС.
 
Тя трябваше да отговаря и на питания за професионалната си квалификация, за управленския си опит и за политическата си безпристрастност.
 
"Готова съм да замразя или да се откажа от партийното си членство", декларира депутатката, подчертавайки, че е само редови член на ГЕРБ и няколко пъти увери, че няма да прощава грешки на българското правителство, ако такива бъдат забелязани от палатата.
 
Изслушването имаше опасност да повтори представянето на Румяна Желева при номинациите за еврокомисари, тъй като депутатите бяха забелязали, че Иванова не е декларирала всички фирми, в които е работила, както и че не е уточнила дали е прекратила бизнес отношенията си с тях.
 
Въпрос беше поставен и за честата смяна на фирмите, в които е работила по време на престоя си в САЩ.
 
Иванова обаче се оказа по-умела от Желева и успя да отклони подозренията, обяснявайки пропуските в декларацията си с временния характер на своята заетост или пък, че американският бизнес стил предвижда повече мобилност и честата смяна на работодател е обичайна практика.
 
Иванова е завършила международни икономически отношения във Варна и има магистратура от Университета в Аризона, САЩ. Тя е била финансов контрольор в три американски компании, общински съветник от ГЕРБ и служител в аграрното министерство в София.
 
По време на изслушването се заформи "българска битка" между Иванова и социалиста Ивайло Калфин, който подложи на съмнение професионалната качества на колежката си от ГЕРБ. Калфин пита каква особено висока квалификация, каквато се изисква по Лисабонския договор, има Иванова.
 
Особено високата квалификация за члена на Сметната палата е да разбира от одит, да е работил одит и да е достатъчно гъвкав, за да постига компромис. Аз разполагам с тази квалификация, отвърна му Иванова. Тя обаче бе принудена да признае, че досега не е заемала управленски постове и че никога не е била началник.
 
37-годишната Иванова обясни на колегите си евродепутати, че въпреки 12-годишния си трудов стаж има достатъчна квалификация да бъде един от 27-те европейски топ одитори. Тя съобщи, че желае да се специализира в проверката на използването на новите европейски финансови инструменти и в ревизиите на харченето на парите от структурните фондове.
 
След одобрението на парламента кандидатурата на Илиана Иванова ще бъде гласувана от Европейския парламент на 13 май, след което трябва да бъде одобрена от европейските финансови министри. На 1 януари 2013 г. тя трябва да смени Надежда Сандолова в Европейската сметна палата за следващите шест години. Номинацията на евродепутатката е направена от българското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

wilhelm mohnke

преди 11 години

Тази на кого е любовница? На кое ченге или кратуна- на пашата, жабата, очите, маймуняка...главата...тиквата....на кого? Щото иначе няма как да стане!!! Друг въпрос е, че институцията в която ще работи не е нищо друго, освен място за почивка, където се вземат по 20 000 евро месечно....минимум!!!!!

55

фотограф

преди 11 години

поне една актуална снимка да бяхте избрали,не архив.

54

Анонимен

преди 11 години

Типична герберка.

fallback