Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото
fallback

Ядреният остров на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от руските компании Атомстройекспорт и Росатом. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е с почти готовия реактор, който имаме за АЕЦ "Белене", каза Добрев. Той повтори, че този готов реактор предопределя строителството на ядрения остров в Седми блок на АЕЦ "Козлодуй "с технологии и експертиза на Атомстройекспорт и Росатом.

Oще по темата

По думите на министъра ядреният остров, който е част от централата, може да бъде построен единствено от двете компании, а неядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.

По-рано днес заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров каза в Москва, че България предлага на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

„От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.

В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ „Козлодуй“.

Във връзка с цената на природния газ Добрев каза, че е договорено намаление с 11.1 процента от 1 април тази година, при условие, че до 15 ноември дадем окончателно инвестиционно решение за газопровода „Южен поток“, каза още днес Добрев.

Трябва да уточним всички отворени въпроси с руската страна с подписването на споразумението до 15 ноември, каза Добрев. По думите му отстъпката ще бъде в сила от 1 април без значение кога ще се подпише споразумението.

Попитан дали се очаква намаление на цените на природния газ и парното със задна дата, Добрев каза, че общата отстъпка е между 115 и 120 милиона долара и в момента, в който тя стане факт, допълнителните споразумения ще бъдат представени на регулатора. Той от своя страна ще прецени дали намалението в цените у нас ще стане за бъдещ период от време или ще е със задна дата, посочи Добрев.

Той потвърди, че "Южен поток" е приоритетен за страната ни, защото ще носи печалба. Колкото повече газопроводи минават през нашата територия, толкова по-големи са приходите, които получаваме, коментира министърът. От транзитната система в България получаваме повече от 100 милиона лева, отбеляза Добрев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

румен221

преди 11 години

ДОКЛАДА НЕ ОБИЧАМ КОМУНИСТИТЕ, НО В СЛУЧАЯ СА ПРАВИ ЗА ДОКЛАДА НА HSBCmi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.htmlЕТО КАКВО УСТАНОВИХ ОЩЕ ПРИ ПЪРВОТО ПРОЧИТАНЕ- СЪДЪРЖА САМО 15 СТРАНИЦИ 2 СТР. ТЕКСТ, 6 ЗАГЛАВНИ СТРАНИЦИ И 7 СТР. ГРАФИКИ??? И ЗА ТОВА СА БРОЕНИ 2 000 000 ЕВРО?!?!?! (А ЧУХМЕ ЗА 200 СТРАНИЦИ)- ДОКЛАДА Е МЕНТЕ!!!Изходните данни са дадени от НЕК (хора на ГЕРБ)!?!?!- (Първа графика) - Още първата цифра(стълбче) е невярна. Посочени са разходи до 2012г от 1.65 милиарда евро (вместо реалните 1.39), но в таблицата за финансиране сочат 2.017 милиарда (ПОСЛЕДНО КОЛКО???).- Комулативната максимална цена ВКЛЮЧВА И РАЗХОДИТЕ ЗА ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ и в доклада е 7.7 милиарда евро (само без първото надписване 7.4 милиарда евро) EPC договора е подписан с базова цена 3,995 милиарда, но в даклада фигурира цифрата 6.131 милиарда и 8.149 в таблицата за изчислявани цената на киловат. Но по данни на НЕК, а те откъде знаят цените без договор??? Така могат да я изкарат и 15 милиарда- Приет е срок за амортизация от 26 години СМЕШНО, ПРИ МИНИМАЛЕН ЖИВОТ ОТ 60 ГОДИНИ Ако заложат амортизация от 5 години цената на тока ще е 50 стотинки- И ВЪПРЕКИ ЯВНАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ДАННИ, АНГЛИЧАНИТЕ ДАВАТ СЕБЕСТОЙНОСТ 1.21 ЕВРОЦЕНТА И ПРОДАЖНА ЦЕНА ОТ 7,49 ЕВРОЦЕНТА (ПРИ АМОРТИЗАЦИЯ САМО ЗА 26 ГОДИНИ И ПРИ ЗАЕМ С УБИЙСТВЕНА ЛИХВА 8.5%... - А ЗАЩО НЕ 16 ИЛИ 26%...?!?!?)- Но в следващата графика авторите твърдят, че тази цена трябва да се коригира (самите автори не вярват в нея)- Общ размер на ПЕЧАЛБАТА ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА Е 405,45 МИЛИОНА ЕВРО, а за 60 години, с инфлацията - 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! - АХА-А-АААА, ЕТО КАКВО БИЛО ПОЧТИ 100 МИЛИАРДА ПЕЧАЛБА!!!- Има изрична уговорка, че данните на НЕК изискват счетоводна проверка (съмнително високи са)Накрая се прави убийствена за поръчителите забележка:- Информацията, използвана при подготовката на настоящия доклад е от материал и информация от вас (АЗ ЧЕТА ПРАВИТЕЛСТВОТО), WorleyParsons, НЕК, и АЕЦ "Козлодуй" и не е независима проверка от HSBC.И СЛЕД КАНО НЕ Е НЕЗАВИСИМА ПРОВЕРКА ОТ HSBC ИЗЛИЗА, ЧЕ публикацията Е ПРАВИТЕЛСТВЕНА ИЗМАМА!!!НЕ АНАЛИЗ, А ГАВРА С ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА КОФТИ МАТРЯЛА

30

t.n.t.

преди 11 години

TOV,KOETO 6TE NAPI6A E LAJANESME POD KREMALSKO ROBSTVO...

29

Гогата

преди 11 години

Гроб са гениални както винаги.Тепърва ще строят нова площадка за реактора и ще минат години докато покрият всичко нормативи и всичко това ще струва стотици милиони ако не и милиарди.Като има впредвид,че за "Белене" остава да се сложат само реакторите,това е едно огромно прахосване на пари и време

fallback