Симеон Дянков е идеологът на преместването на агенциите. Снимка: Bulphoto

От политическата партия „Зелените“ настояват за обществено обсъждане на новата териториално-административна система на България. Тя трябва да изключва прилагането на неадекватни идеи като тази за преместването на някои агенции от София в други градове на страната и да се фокусира върху финансовата децентрализация.

Това се посочва в декларация на партията, изпратена до медиите по повод решението на кабинета да мести част от администрацията в големите градове на страната.

Още по темата

Зелените смятат, че „подобни игри обслужват единствено циментирането на централно-бюрократичната структура на държавното управление и отлагат в неизвестното бъдеще реалната децентрализация на управлението на местно и регионално ниво“. Самото преструкутриране е свързано и с излишно пилеене на бюджетни средства, посочват още политиците.

Като припомнят, че България е единствената държава, в която финансовата децентрализация е на най-ниското ниво на развитие, представителите на „Зелените“ заключават, че това се явява основната пречка за ефективно регионално планиране и невъзможността да се прилагат местни инициативи в управлението.

Всичко това рефлектира върху слабото усвояване на средствата от европейските фондове и спира местната инициативност, която би могла да се включи много активно с проекти, финансирани по оперативните програми, се посочва в съобщението.

В най-общ план липсата на второ ниво на регионално управление торпилира самата демокрация в България като позволява решенията да се взимат централно и без отчитане мненията на гражданите. Безконтролно се вихрят местни олигарси (мутри), някои от които успяват да се доберат до кметска власт чрез фалшификации на изборите и чрез купуване на гласове, заключават от партия „Зелените“.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase