не вярвайте на врачки, призова президентът. Снимка: БТА
fallback

Графиката на земетресенията за последните 60 години посочва, че Господ е българин, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща със сеизмолозите от БАН.

По думите на Плевнелиев графика в региона от последните 50-60 години показва, че най-малко земетресения се случват у нас, в сравнение с Гърция, Италия и Румъния.

Според държавния глава в България трябва да се знае, че има учени и държавни институти, които трябва да се слушат, а не да се вярва на врачки.

Плевнелиев получи разяснения от сеизмолозите за актуалната сеизмична обстановка.

Президентът обясни, че трусовете през последните дни са абсолютно нормални и по света постоянно се случват такива процеси.

Когато е имало силно земетресение е нормално след него да има затихващи вълни. Те могат да продължат месе-два, обобщи информацията от БАН Плевнелиев. Той призова да не се изпада в паника, защото тя е лош съветник.

Ние не трябва по никакъв начин да изпадаме в паника, отсече президентът.

Между земетресението в Италия и земетресението в България няма нищо общо освен че съвпадат във времето, това са различни процеси, успокои държавният глава.

Той обясни още, че системата на БАН работи изключително добре. Плевнелиев заяви, че е впечатлен, че академията е изградила такава система.

Докато президентът беше на посещение в БАН системата се включи и предупреди за отчетен трус в Гърция. Плевнелиев остана много доволен от работата на сеизмолозите.

Държавният глава похвали и строителите и проектантите в България. Той обясни, че явно те са си свършили добре работата щом дори панелните сгради са издържали на труса с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер, който разлюля България на 22 май.

Президентът утре ще посети засегнатите райони. Той обясни, че е следил ситуацията още от началото, но досега не е посетил засегнатите региони, защото изпълнителната власт е трябвало първо да свърши своята работа.

Президентът ще е на линия, когато става въпрос за такива теми, каза Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

214

Томас

преди 11 години

259Колкото и да са ви трън евреите - Исус Христос се е родил като евреин, това не означава, че е от някоя народност. Господ е много повече от всички народи - всички са като прашинка пред Него.

213

666! СУПЕР...

преди 11 години

....ЖЕНАТИ ШЕ ГО ОТНЕСЕ МИСТЕР ПРЕЗИДЕН...!

212

Дреме ми

преди 11 години

Рачко Пръдлето бил рекъл.....

fallback