Снимка: БТА
fallback

През първото тримесечие на 2012 г. безработицата в страната се е увеличила с 0,7 процентни пункта до 12,9% на годишна база, сочат данните на НСИ.

Броят на безработните се е увеличил с 4,8% в сравнение с първото тримесечие на  2011 г, като към края на март те вече са наброявали 421 хиляди души.

Статистиката показва, че продължително безработни (от една или повече години) са 226 хиляди души, или 53,8% от всички безработни, като в сравнение с първото тримесечие на предходната година броят им се е увеличил със 7.9%.
За посочения период коефициентът на продължителна безработица се увеличава с 0.5 процентни пункта и достига 6.9%.

Статистиката отчита нарастване и при безработните, търсещи за първи път работа. За първите три месеца на годината те нарастват с 9.7% и достигат 70 хиляди. Безработицата при младежите до 29-годишна възраст вече е 23%, като  е отчетено увеличение от 1,7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2011 г., сочи статистиката. 

Заетостта сред населението на възраст от 15 до 64 навършени години е 56,9%, или с 0,3 процентни пункта под равнището, регистрирано през същото тримесечие на предходната година.

Коефициентът на икономическата активност за хората от същата възрастова група обаче нараства с 0.2 процентни пункта до 65,4% в сравнение с първото тримесечие на 2011 година.

През първото тримесечие на 2012 г. общият брой на заетите лица (на възраст 15 и повече навършени години) намалява с 51 хил. до 2 853.2 хил., или с 1,8% за година.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Предложение

преди 12 години

Бойко Борисов прилича на коубой, който стреля във всички посоки, как искате да улучи. Той няма елементарни понятия от икономика. Ако не знае, защо не вземе пример от другите държави, където нещата вървят? Нека накара богатите българи, тези които толкова крадоха, да инвестират в производството, за да измият поне малка част от греха си

25

kaka

преди 12 години

аз работя на граждански договор за 300 лв,работодателят не иска да ме осигурявакаква то4но се водя?да кажа само ..... не съм неграмотнапроблемът е 4е съм на 46г

24

Безпартиен

преди 12 години

Всяко второ българско семейство има човек зад граница ,който работи като роб за да издържа хората тук!Имигрантите крепат цялата ни мизерна икономика,а парите си отлитат ....отлитат....отлитат......

fallback