Стефан Софиянски. Снимка: Булфото

Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов трябва да носи отговорност за управлението наравно с ГЕРБ, тъй като има заместник-министри в кабинета.

Това заяви водачът на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски пред Нова тв по повод коментарите, че Костов е причината за окончателното разпадане на Синята коалиция.

Заради бившия премиер Съюзът на демократичните сили подкрепил много от грешните управленчески решения на ГЕРБ, твърди бившият столичен кмет.

Софиянски подчерта, че против обединението с ДСБ са гласували представителите на СДС, които много искали да участват в управлението, но все още не са стигнали дотам.

Още по темата

Съюзът на демократичните сили реши вчера да не бъде в коалиция с Костов на следващите избори след 4-часови дебати, а лидерът Мартин Димитров подаде оставка на мига.

"Мотивацията в симпатизантите на дясната идея се загуби твърде много, но не смятам, че е нужно да се пресилват толкова обвиненията към Костов. В момента той е един колеблив човек. Няма тази власт, няма го обществения авторитет, с който да налага решения. Ако СДС искаше да остане в коалиция с ДСБ, Костов изобщо не е пречка", коментира Софиянски.

В същото време лидерът на Съюза на свободните демократи не спести критиките си към Командира, че така и не е разграничил политиката си от ГЕРБ.

"Мина един двугодишен период, в който се подкрепиха най-грешните икономически решения и бюджети за България. Костов не можа да изчисти тезата си дали подкрепя политиката на ГЕРБ или не. Не можеш да имаш опозиционно мнение, което веднага те вкарва в отбора БСП, и в същото време да имаш отношение към управлението", каза още бившият столичен кмет.

Според Софиянски при всички положения разцеплението на Синята коалиция не е добро решение за всички, "които имат сантимент към дясното". Но пък по-тревожното било, че липсвала идеология и ясна политика за в бъдеще. 

Софиянски изрази надежда, че дясната политика ще се запази, независимо дали СДС ще остане самостоятелна партия, или отново ще влезе в някаква коалиция.

Според него две са възможностите пред разделените формации: едната е ГЕРБ да се припознае като дясна партия, открито да участва в управлението и да си носи отговорността. Другата алтернатива била ясно неудовлетворение, с което да се аргументира следващата стъпка - формиране на сериозно дясно крило.

Той е категоричен, че ГЕРБ води политика на лява партия и изрази мнение, че Меглена Кунева не може да стане шапка на дясното, защото е заела центристка позиция, измествайки НДСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase