Мирослав Найденов. Снимка: Булфото
fallback

Мандри, които използват палмово масло в млечните си продукти, ще бъдат затваряни, заяви пред БНТ министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Същата мярка ще бъде прилагана и за мандрите, заобикалящи строгите правила за направата на сирене.

Производителите, които използват заместители ще бъдат задължени да информират предварително Агенцията по храните, а тя ще извършва пряк контрол върху целия производствен процес, каза той.

Найденов припомни за пореден път, че заради некачествени храни българите са на първо място в Европа по сърдечно-съдови заболявания.

Новите мерки щели още да запазят българското животновъдство, уточни министърът. На същото мнение е и премиерът Бойко Борисов.

На правителственото заседание в сряда министър-председателят също се изказва рязко срещу производителите на некачествени млечни продукти.

"Те пускат на една и съща линия и нормалното мляко, което преработват, и добавките. Когато от Агенцията по храните им направят проверка, те твърдят, че операторът объркал копчетата и вместо едното мляко потекло другото - това с добавките. Да, но продуктът вече е отишъл в магазинната мрежа", става ясен коментарът на Борисов от стенограмата на Министерския съвет.

Според премиера одобрената от правителството нова наредба, която регламентира разрешените съставки при производството на млечни продукти, ще защити съвестните фермери и животновъди.

Трудът им бил къртовски, тежък, колкото миньорския, обяснява на министрите си Бойко Борисов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

минчо

преди 11 години

ще стане като месото и киселото мляко всяко чудо за три дни

66

bez ime

преди 11 години

не може ли просто да се забрани използването и дори внасянето. Изкаме да ядем млечни продукти от мляко не от палмово масло.Баща ми и майками купуват мляко дирекно от производители и правят сирене кашкавал кисело мляко на вкус няма нищо общо с батака в магазина. И не е трудно да се произведе в домашни условия

65

бай

преди 11 години

Да вземете да премахнете и данъците върху субсидиите и доходите ни тогава ще ви сваля шапка.Защото ние дребните фермери дори и да ни останат малко повече средства си ги заслужаваме.Реколта си я купуваме.Ако ви вкарам една сутрин г-н министър не да доите,доенето е бял кахър,а да им изринете ще ме намразите.

fallback