Борисов пратил Цветанов за череши в Кюстендил. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов успокои депутатите от левицата, че вътрешният министър е в Кюстендил не заради частичния вот в неделя, а заради реколтата от череши.

"Отиде, за да опази черешите от набези – не случайно хората публично дават оценка, че е било добре през тези години", отвърна той на яростните атаки на депутатката от БСП Мая Манолова, която го попита от парламентарната трибуна как ще гарантира, че вотът няма да бъде манипулиран.

"Разговорът е за това как ГЕРБ провежда и как ще проведе и следващите парламентарни избори и впрягането на цялата държавна машина в провеждането на изборите в полза на управляващата партия. Ще гарантирате ли, че ГЕРБ ще застане и ще извърши сериозни корекции на Изборния кодекс, както поискаха европейските наблюдатели? Ще гарантирате ли с оставката си, че това ще се случи, както направихте със закона за конфискацията?", попита тя.

В своя защита Борисов посочи, че е отказал отиване в Кюстендил - в сряда е трябвало да открие сградата на съда, а днес - 14 км път, но поради факта, че в неделя има избори, е отложил церемониите.

"Всички големи градове бяха спечелени от ГЕРБ и там нито могат да се купуват гласове, нито да се манипулират", отсече премиерът.

По думите му може би в малките това може да се случи, но там БСП имат мнозинството от кметовете.

"Когато отправяте такива обиди, трябва да знаете, че ГЕРБ рано или късно ще падне и тогава по същия този начин тия хора ще тичат по Брюксел като вас и ще обясняват, че сте купили гласовете и че изборите не са честни. Има елементарен "феър плей" в тази игра, наречена избори", обърна се той към Манолова.

Министър-председателят отбеляза отново, че опозицията няма за какво да се притеснява за това, че са отишли един или двама министри в Кюстендил.

До изборите за нов Общински съвет в  града се стигна, след като редовният вот от 23 октомври м.г. беше касиран от съда заради изборни нарушения в една от секциите.

Така в края на седмицата за гласовете на избирателите ще се борят 19 партии, коалиции и инициативни комитети, които ще се опитат да вкарат свои представители в 37-местния парламент. За вота в града вече са отпечатани над 60 хиляди интегрални бюлетини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase