Първанов няма да прави друга партия. БСП му била на сърцето. Снимка: Булфото

"По данни на моя екип 1 млн. лева са хвърлени в черен PR срещу мен по време на вътрешната изборна кампания в БСП", обяви основният кандидат за стола на Сергей Станишев – Георги Първанов.

По думите му никога досега не е имало такава безпрецедентна атака срещу него от другите партии, дори и по време на президентските избори.

"Такова окалване и обругаване не съм виждал", възмути се той.

Още по темата
Бившият държавен глава смята, че цялата машина на "Позитано" 20 се е обърнала срещу него.

Според него в момента отчетно-изборната кампания при червените се фалшифицира и изкривява, а леви апаратчици произвеждали делегати за конгреса.

"Ако ГЕРБ е направила машина за избори, БСП е направила машина за конгреси", отсече той.

По неговите думи в момента има силово налагане на екипи, а това най-вероятно щяло да се случи и на конгреса, което пък щяло да деформира цялата му идея – справедлив избор на лидер.

Според Първанов могат да възникнат и законови проблеми при регистрацията на новото ръководство заради червените машинации, които се правят. Той обаче отхвърли възможността да оспорва решенията на конгреса по законов път.

"Въпреки наложеното мнение, че БСП не е лидерска партия, левицата има нужда от силен човек начело", смята той.

Експрезидентът твърди, че може да постигне по-добри резултати на парламентарните избори за БСП от опонента си Сергей Станишев. Категоричен бе, че може да победи и Бойко Борисов.

Георги Първанов обаче съжали, че не е станал диалог между него и Станишев, въпреки че направил всичко възможно да се засекат и да направят дебат на идеи. Последния път, когато двамата се видели било на 1 май.

"Той беше на трибуната, а аз сред хората. Мен не ми пречи да съм там. Председателят сам си избира компанията", каза Първанов.

Въпреки това той смята, че двамата със Станишев трябва да работят заедно за бъдещето на левицата, защото "който и от двамата да си тръгне, столетницата ще изгуби".

Експрезидентът категорично отхвърли възможността да направи нова партия, ако изгуби лидерската битка.

"Аз друг избор освен да съм в БСП нямам", категоричен бе той.

Георги Първанов се оплака, че никой на "Позитано" 20 не е вдигнал един телефон и не го е потърсил.

"Никой не ми каза, абе, мини да изпием по едно кафе", ожали се пред журналистите кандидатът за лидер на БСП.

Георги Първанов призова медиите и обществото да не гледат на връщането му в политиката като на нещо трайно и дългосрочно и определи като своя амбиция България да има ново правителство, което да изведе страната ни на печелившия път.

Като грешка в политиката на сегашното ръководство на червените той отчете реакцията им по казуса "Белене".

"Намаше да спра, докато в подписката за АЕЦ не се съберат 1 млн. подписа. Нямаше да седя на "Позитано", а щях да обикалям сред хората", разкритикува той реакцията на Сергей Станишев.

За финал Георги Първанов категорично отхвърли твърденията на лидера на РЗС, че с пари от бюджета на НСО са се организирали негови ловни излети и определи като "голяма глупост" тези думи на "сламения герой Яне Янев".

Бившият президент допълни, че категорично знае, че името му не се споменава в доклада, който разкрива финансови несъответствия в Националната служба за охрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase