Найденов откри международното селскостопанско изложение БАТА АГРО. Снимка: БТА
fallback

Министърът на земеделието Мирослав Найденов не се страхува от стачки на млекопреработвателни фирми по повод наредбата, с която се въвежда забрана за продуктите с добавки, с палмово или растително масло, да се наричат "млечни".

Борисов настоя на тези продукти, в които има палмово или растително масло, като на цигарите да пише "вредно за вашето здраве".

"Тези мандри, които искат да протестират, инсталираха машини, които могат да смесват растителната и животинската мазнина и ни продават нещо, което вреди на здравето. Тези, които желаят да продължават да го правят, ще им бъде забранено да ползват наименованието "млечен продукт". Нека да го кръстят "растителен продукт", заяви  министър Найденов в Стара Загора.

Oще по темата

По думите му България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови заболявания и смъртност от тези заболявания. Голяма част от това се дължало на некачествената храна.

"Ами ако протестираме всички потребители, че те ни мамят, кръщавайки го млечен продукт само заради това, че вътре са вложили 6 или 8% мляко, а останалото е палма?", попита реторично Найденов.

"Досега от стачка аз не съм отстъпвал. Такива големи машини идваха преди няколко месеца в София, не сме отстъпили. Стачкували са всички. Аз казвам – когато става въпрос за здравето на българина, за мен по-важно от това няма", категоричен е земеделският министър. 

Специалистите от Агенцията по храните ще преценят какъв да бъде преходният период, в който мандрите да организират бизнеса си според подготвената от земеделското министерство наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.

Според него ще бъдат засегнати нечии бизнес интереси, но това ще бъде в защита на по-доброто здраве на българина и на традиционната българска марка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Мила34

преди 11 години

Министър Найденов винаги се е опитвал да установи диалог със страните във всеки спор, но го подкрепям, че този път застава твърдо на страната на потребителите и тяхната сигурост. Въпреки запрахите за стачки , съм на мнение, че хората, които купуват млечни продукти , имат право да получават наистина качествени стоки и съм доволна, че министерството застава твърдо точно зад тази потребност.

55

alabala

преди 11 години

тези всички нездравословни продукти дойдоха от европа,тези проучвания предполагам са от последните 10-20 години ...ето ви европа заместители,подобрители ,*** отвсякъде..

54

Истината

преди 11 години

Вярно е,внасял е и тук го пише.

fallback