Борисов и Дянков обсъждат местенето на агенции. Снимка: архив, БТА
fallback

Конкуренцията между градовете за привличане на агенции е "страховита", смята премиерът Бойко Борисов.

Засега обаче правителството се очаква да реши само за преместването в Пловдив на дейността туризъм от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Вече е намерена сграда, в която да работи тази част от администрацията на ведомството, похвали се той.

"За останалите агенции - например по виното, по рибарство и аквакултури, за които се планира подобно преместване, ще има решение, след като са готови икономическите и финансовите обосновки на процеса", заяви премиерът.

Процесът на деконцентрацията на администрация бил дългосрочен. "Планът, който сме си възложили, е това да се случи в рамките на четири - пет години", допълни Борисов. Това означава, че планът ще се реализира при втори мандат на ГЕРБ.

Oще по темата

Борисов обоснова идеята с местенето на част от държавната администрация извън София с аргумента, че градовете трябвало да станат по-атрактивни за младите хора, "иначе ще идвате в София".

По думите му Варна и Бургас са във война за Агенцията по рибарство и аквакултури. Между Плевен и Хасково - за Агенцията за лозата и виното.

"Едните казват, че най-големите масиви са в Хасковско, другите казват "ама ние пък пием повече", каза още Борисов.  Според него на този етап преместването на сСолична община в сградата на земеделското министерство не може да се осъществи, защото това ще струва около 20 млн.лева.

"Ако някога има пари, София ще получи най-представителната сграда, която заслужава", обеща Борисов.

Премиерът даде отлична оценка за стоте дни работа на президента Росен Плевнелиев и добави, че хората са тези, които пишат оценки на политиците.

"На президента само отлични оценки могат да се пишат. Той е обединител на нацията, държавен глава, изключително сериозен човек", оцени държавния глава Борисов.

Той изрази надежда Законът за конфискация на незаконно придобитото имущество да е така работещ, че да може да бъдат въведени толкова чаканите от хората ред и справедливост. 

"И ще видите откъде имат пари всички онези, които имат къщи и които снимаха от Националната агенция по приходите с хеликоптери", обясни още премиерът.

"На никой не му е приятно да му конфискуват палатите в подножието на Витоша, по морето, по чашите на язовирите", коментира той критиките на опозицията.

Той отбеляза, че всички дипломати са били единодушни за качествата на закона.

"Всички са във възторг, че се намери политическа партия, която да прие такъв закон", допълни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

D-r Stoyanov

преди 11 години

На Росен и аз бих писал висока оценка, защото наистина е сериозен и стабилен човек, но от друга страна бих го скъсал, защото въпреки категоричните опровержения влезе в порочната система, създадена от продължителя на Тодор Живковото дело.

132

ета

преди 11 години

Бойко нещо сънува. Варна изобщо не иска ИАРА.

131

Жекова Л.

преди 11 години

Плевнелиев заслужил отличен, за какво ли - медийно присъствие?! Иначе е повече от ясно, че агенциите ще отидат при герберските кметове, няма какво да се обяснява Борисов.

fallback