Снимка: БТА

Законът за конфискацията, приет от ГЕРБ, не дава гаранции, че няма да бъде използван като предизборен рекет спрямо бизнеса и да държи гражданите „на къса каишка”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Пловдив, където се проведе градската конференция на партията.

Според него скоростното приемане на закона е демонстрация пред Европейската комисия, но той няма да реши проблемите, които се трупат в България - показните убийства, масовата престъпност и това, че гражданите се чувстват несигурни.

Станишев заяви, че БСП ще обмисли възможността да бъде сезиран Конституционният съд, като социалистите са за европейската директива, свързана с конфискацията на имуществото, която е много по-балансирана.

Председателят на БСП обяви под тепетата основната задача в момента - партията да спечели доверието на избирателите и да се подготви добре за предстоящите парламентарни избори. Това може да стане с ясни послания пред хората и нова визия за управление.

Според Станишев още един мандат управление на ГЕРБ ще съсипе държавата. По негови думи досега България никога не е имала такова антисоциално управление, а управляващите създават изкуствени монополи за близки до партията бизнесмени.

Той предупреди, че до изборите остава една година, но не се изключват изненади и партията трябва да бъде в готовност. Хората обедняват, напрежението расте, затова БСП не трябва да бъде спокойна и да се разкъсва от вътрешни кавги и спорове, обяви социалистът.

Според Сергей Станишев спекулативният капиталистически модел през последните две десетилетия се е провалил и вече се вижда промяната в Европа. За пример той посочи факта, че през последните 5 месеца са избрани четирима премиери-социалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase