Премиерът Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов е информирал дипломати за приемането на Закона за конфискацията късно снощи от НС.

„Посланиците трябва да бъдат информирани за това, че първата стъпка е направена, законът е приет и следва работата по организиране на самата комисия, нейното избиране от Народното събрание и законът почва да работи“, съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева след срещата.

Тя обясни, че законът ще започне да работи 6 месеца след обнародването му, защото е необходимо да се извърши процедурата по избор на самата комисия, и трябвало да се довършат висящите производства, които иначе ще бъдат прекратени.

Още по темата

Ковачева отбеляза, че прагът от 250 000 лв., над който ще трябва да се доказва имуществото, е разумен праг, който гарантира, че законът няма да бъде насочен срещу обикновените хора, а срещу извършители на тежки престъпления или сериозни административни нарушения, които генерират облаги.

Правосъдният министър посочи, че в други държави, където има подобен закон като Великобритания и Ирландия, прагът е много по-нисък – 13 000 евро.

Тя очаква приемането на Закона за конфискацията да се отрази в предстоящия доклад на ЕК. „Това беше един от ангажиментите, които България е поела, и сега законът е приет”, допълни Ковачева.

Посланикът на Дания у нас Коре Ерхард Янсон заяви, че приемането на този закон е нещо много добро за България и за Европа.

По думите му страната ни има нужда от такъв закон. „Не бих могъл да обсъждам подробностите на закона, хората трябва да го изучат, държавите членки на ЕС и Европейската комисия също“, Янсон.

Министър Ковачева отбеляза, че това е смела и добра практика, която може да бъде представена успешно и в други държави, и да бъде използван моделът на България. Тя уточни, че България от своя страна следва модела на други европейски държави и на САЩ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase