Снимка: архив, БТА

Парламентът не успя да приеме на второ четене закона за конфискация на незаконно придобито имущество.

За четири часа дебати депутатите харесаха единствено заглавието на проектозакона и първия член от него, който урежда условията и реда за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, за придобиването на което не е установен законен източник. Утре приемането му ще продължи.

Това е втори опит за приемането на закона. Първият проект бе бламиран през юли миналата година, след като депутати от ГЕРБ "почиваха" при гласуването на проекта на тогавашния правосъден министър Маргарита Попова, която вече е вицепрезидент.

Още по темата

Настоящият законопроект е дело на депутати от ГЕРБ и наследницата на Попова – Диана Ковачева.

Той предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство.

На практика обаче процедурата ще се задейства, след като едно лице е привлечено като обвиняем за някое от изброените в законопроекта престъпления. Сред тях са: тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, укриване на данъци.

Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето пък ще започва само при повдигане на обвинение. Самата проверка пък ще се прави за 10 години назад при разлика от минимум 250 000 лв. между притежаваното и доходите.

Споровете между опозицията и управляващите днес се въртяха около това кой и как ще доказва незаконното имущество, след като с този проектозакон се закрива специално създадената Комисия за конфискация, известна още като комисията „Коларов“, по-рано и като „Кушлев“.

"Това е една правна каша", обяви от трибуната Христо Бисеров от ДПС.

"Това е антиевропейско законодателство", защити го и левият депутат Михаил Миков.

"Какво правите с имуществото под 250 000 лв., което очевидно е предмет на престъпно придобиване? По-малко престъпник ли е човек откраднал 100 000 лв.", попита той.

"Явно маите са познали за 12.12.2012 г., когато влиза в сила законът за отнемане на незаконно придобито имущество", заяви с ирония към опозицията депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов, явно обаче непресметнал правилно календара на маите, защото там споменаваната дата е 21-и.

"Този закон е поредното оръдие, с което ще громите врага преди, по време и след изборите", отвърна му Мая Манолова от КБ. "Този проектозакон е антиевропейски", завърши червеното острие.

Подразнена от тези думи, правосъдният министър Диана Ковачева припомни, че законът е ключов и за него настояват от Европейската комисия.

Тя посочи, че концепцията на закона е съобразена с европейските стандарти и отговаря на очакванията на ЕК към България.

"Страната ни ще бъде оценявана в юлския доклад точно по отношение на това приет ли е законът, който вече няколко години ЕК очаква да бъде гласуван", предупреди тя.

Ковачева уточни, че в проктозакона е залегнало изработването на списък с определени престъпления и само при условията на повдигане на обвинение по някое от тях ще стартира процедурата по отнемане на имущество.

"Не се допускат анонимни сигнали. Включена е възможността граждани да сезират комисията, което е част от изискванията на ЕК, а самата комисия ще има правото да се самосезира", разясни правосъдният министър.

Накрая тя отсече, че отнемането на имущество, придобито от незаконни доходи, е санкция, която ще се налага на лица, позволили си да ограбват обществото.

"Става въпрос за възстановяване на социална справедливост", заключи Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase