Станишев търси подкрепа от ВМРО. Снимка: архив, БТА

„Атака“ ще понесе своята отговорност пред своите избиратели. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод оттеглянето на подписите на националистите от вота на недоверие, с което го провалиха.

„Ако това е цената „Атака” да запазят парламентарна група от десет души - да са живи и здрави“, обяви лидерът на БСП , който се срещна днес с ВМРО по повод обсъждането на темата: „Стартиране на подписка за референдум за АЕЦ Белене” . БСП и ВМРО са "за" референдум за бъдещето на българската ядрена енергетика, стана ясно след срещата.

„Нашата амбиция е темата за енергийната ефективност на България да не я оставяме и да вървим докрай в искането за референдум. За да бъде той задължителен за Народното събрание, трябва да се съберат за три месеца 500 000 подписа“, обясни инициативата Станишев.

„Интересното е, че винаги се събираме с ВМРО в трудни моменти, когато се вземат съдбовни решения. Заедно водихме битката за опазване на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, имахме и съвместно шествие-митинг пред Министерски съвет. И сега това безотговорно антинационално решение отново ни събира”, допълни лидерът на БСП.

Още по темата
Друга тема, която се е обсъждала на срещата между ръководствата на БСП и ВМРО, е свързана с подготовката за парламентарните избори.

Ръководството на двете партии са обсъдили и икономическото и социалното положение в България, което се влошавало всеки месец.

„След като посягат към Сребърния фонд, това ясно говори, че България вече няма резерви – те са изядени, опоскани и това има много негативни последици не само за кредитния рейтинг на страната и за възможностите да се прави нещо активно, но и много тежък удар върху гражданите, защото обедняването става тотално”, посочи Сергей Станишев.

Според него в крайна сметка резултатите от управлението на ГЕРБ в икономиката ще бъдат една опоскана, празна хазна, изключително бедни хора, които навлизат в мизерия, пречупен гръбнак на средната класа, малкия и среден бизнес и изграждането на един държавно-олигархичен капитализъм, в който държавата се меси на пазара и помага във всеки един сектор на фирми, близки до тях.

ВМРО ще решава в сряда следващата седмица дали и под каква форма ще участва в подписката за референдум за АЕЦ "Белене", съобщи председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

ВМРО винаги е подкрепяла правото на българите за референдум. „Не е нормално, от българското правителство да вземат решение, без да отчитат мнението на хората, на специалистите. Не чухме при решението на правителството икономически аргументи. Те са чисто политически”, допълни Каракачанов.

„С решението за спиране на проекта АЕЦ „Белене” България се отказва от това да има ядрена енергетика. Това беше единственият отрасъл, в който сме на някакво ниво. Ако целта е да нямаме никаква икономика, да ни кажат – да си купим по един билет, да ги оставим тук и да се оправят”, добави той. ВМРО подкрепят мнението, че миналите избори не са били нито честни, нито демократични.

„Въобще не сме говорили за коалиция”, каза той на въпрос дали се очаква коалиция между БСП и ВМРО на следващите избори през другата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase