Природозащитниците се събраха пред Министерския съвет. Снимка: Impact press group

Промените в Закона за защита на животните ще бъдат забавени със седмица, за да бъдат прецизирани заради опасенията на неправителствени организации, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Днес Найденов се срещна с представители на НПО-тата, кмета на София Йорданка Фандъкова, ресорния зам.-кмет Мария Бояджийска и премиера Бойко Борисов.

Още по темата

Текстовете, които предвиждаха улесняване на създаването на места за временно настаняване на бездомните животни, ще отпаднат засега от закона, тъй като природозащитниците се опасяват, че някои кметове на общини могат да злоупотребят и да наблъскат животните.

Промените в закона ще бъдат внесени в парламента не другата седмица, както беше предвидено, а по-другата. Найденов обяви още, че ще бъде създадена зоополиция.

Той обясни, че идеята е хрумнала по време на срещата с природозащитниците и премиерът я одобрил. НПО-тата отдавна настояват за създаването на подобен орган.

Основната функция на зоополицията ще е да не позволява изхвърлянето на кучета на улицата. Органът ще има право да глобява и по думите на Найденов това ще спре порочната практика.

Министърът заяви, че трябва да има и солени глоби за хората, които изхвърлят домашните си любимци

Той допълни, че в много държави има зоополиция и ако България иска да се справи с проблема, трябва да се създаде такова звено.

По думите на Найденов нито Агенцията по храните, нито общините имат достатъчно правомощия, за да се справят с проблема с бездомните кучета.

Природозащитниците останаха много доволни от срещата и я определиха като ползотворна. Те обясниха, че са постигнали консенсус и имат пълната подкрепа на премиера Бойко Борисов за хуманното решаване на проблема с бездомните кучета.

Днес природозащитниците внесоха декларация срещу предлаганите промени в българското законодателство, които налагат “средновековни мерки“ за борба с популацията на бездомните кучета.

Промените предвиждаха либерализация на изискванията за строежи на приюти и евтаназирането на бездомните животни. Според природозащитниците не промените в закона, а работа ще реши проблема.

Те настояваха и за оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

От своя страна министърът повтори, че оставката му я искат постоянно и той има здрава гърбина, за да отговори на очакванията на хората за решаване на проблема.

По думите на Найденов въпросът с бездомните кучета трябва да се реши не за години, а за месеци.

Неправителствените организации настояват за изготвяне на  Национална стратегия за овладяване на популацията от безстопанствени кучета.

Те предлагат в нея да залегне  метода за масова кастрация с връщане по обитаваните от кучетата места и изтеглянето им в приюти след блокиране на потока от изоставени животни.

Природозащитниците настояват още за засилени мерки за провеждането на ветеринарно-медицинската профилактика срещу паразити.

Те искат и бързо създаване на единна база данни на домашните животни, защото в момента по техни думи по улиците има много чипирани кучета, които не се знае на кого са.

Спорът между Найденов и природозащитните организации се разгоря заради твърдите изказвания на министъра за борбата с бездомните кучета.

Преди десет дни природозащитниците поискаха оставката му. От своя страна Найденов ги обвини, че въртят милиони и заяви, че има сила да наложи исканите промени в Закона за защита на животните.

Цялата полемика за бездомните кучета пък се захвана на нов глас, след като глутница кучета разкъсаха професор Ботьо Тачков в столичния квартал "Малинова долина". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase