Лидерът на СДС Мартин Димитров Снимка: архив, БТА
fallback

СДС предлага закон срещу агентите на Държавна сигурност. Според законопроекта сътрудниците на бившите комунистически тайни служби и репресивен апарат няма да могат за срок от 5 години да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация. СДС започват и консултации с останалите политически сили в парламента за промяна на Конституцията в тази посока.

Законопроектът предвижда  ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предлага се ограниченията да важат за ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, военното министерство, МВР, съвременните служби за разузнаване, Българската народна банка, институцията на омбудсмана, ръководните органи на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг.

Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на всички предприятия с преобладаваща държавна собственост. 

Изпълнението на закона е възложено на административните ръководители в съответното ведомство. Те са длъжни в срок от един месец от влизането в сила на законопроекта да изпратят списъци на служителите, заемащи ръководни постове, до Комисията по досиетата за проверка. 

Ако бъде установено, че даден висш държавен или общински служител е работил за бившите комунистически служби, то той трябва да напусне в седемдневен срок поста, който заема. Заповедта за освобождаване е окончателна и не подлежи на обжалване.

Законопроектът ще задължи всеки кандидат за ръководен пост да  представи удостоверение за липса на принадлежност към бившите комунистически тайни служби, издадено от Комисията по досиетата. Предвижда се и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв. при нарушение на разпоредбите на проектозакона. 

Според СДС приемането на този закон е един от начините да се осветлят икономическите и политическите мрежи след промените през 1989 г.

България вече сериозно изостава от другите европейски държави, които приеха подобни лустрационни закони. Време е политиците да приемат този морален акт и да покажат на българското общество желание за промяна, категорични са от СДС.

Според сините този законопроект ще е и сериозен тест за управляващата партия ГЕРБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

Гарабед

преди 12 години

Хаха... тези *** верно си останаха във "Времето е наше!" хаха! Някъде там по площадите още им се развява романтиката, още някакви клишета каканижат, още комунисти, агенти, партизани сънуват... България изчезва, Европа рухва, целият свят се тресе от агонизиращия разкапан капитализъм, хората остават без работа заради ненаялите се неолиберални капиталисти, а на нашите седерунгели още партизански песни и агенти на ДС им звънят в главите!Когато нямаш политическа кауза, си измисляш врагове!

128

Спонги

преди 12 години

Агент или Калинка? Това е въпросът. Ако има такъв закъснял закон, какъвто КС отхвърли преди 10-12 години в държавната администрация ще останат само чистачките. Мама им *** на комунистите. Унищожиха България. Още управляват и искат още. Пръмова отдавна се облизва, а Пожарникарят вече е съгласен да е с нея.

127

бай тошо

преди 12 години

Защо този господин изпуска депутатите.Или те са от друго естество.В синята коалиция е пълно с такива.

fallback