Милен Велчев. Снимка: Impact Press Group
fallback

Вариантът да се емитира нов дълг и да се погаси стария е уместен. Това коментира пред TV 7 Милен Велчев, финансов министър в кабинета "Сакскобурготски". 

 
Добре е, че Министерство на финансите се насочва в тази насока. Няма нищо неестествено държавата да погаси по този начин дълга, който изтича в началото на 2013 г. Подкрепям с две ръце подобна стъпка, добави Велчев.
 
Той коментира и препоръката на Европейската централна банка (ЕЦБ) да не харчим парите от  Сребърния фонд за покупка на държавни ценни книжа (ДЦК).
 
ЕЦБ казва, че намесата на голям инвеститор като Сребърния фонд на ограничения пазар на български ДЦК ще изкриви лихвите. Те казват, че подобна стъпка ще има и вторичен ефект – няма да е ясно доколко България изпълнява критериите за присъединяване към еврото, разтълкува Милен Велчев.
 
По думите му в мнението на ЕЦБ прозира усещане, че ако Сребърният фонд инвестира в български ДЦК, като дойде времето за приемането на еврото у нас, ЕЦБ може да каже, че лихвите по ДЦК не са пазарно определяни и да не ни пусне в Еврозоната.
 
След години проблемите на Европа ще отминат и отново ще искаме да се присъединим към Еврозоната, убеден е Милен Велчев. 
 
Изкуството на бюджетирането е да разбереш къде ще е най-добрият ефект от разпределянето на парите. Не можем да оставим пенсионерите със замразени пенсии в продължение на години. Беше грешка да се премахне т.нар. "швейцарско правило" в началото на мандата и е добре сега да се върне, смята бившият финансов министър.
 
Той припомни, че приватизацията е важен ресурс за държавните финанси, но тези пари не дават възможности за повече харчове, защото според европейските регламенти тези средства трябва да отиват в резерва.
 
Мога да приветствам възраждането на политическия център, защото предотвратява залитането в крайности. След изборите трябва да се види каква коалиция е възможна, коментира политическите процеси Милен Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Истината

преди 12 години

2001-2005 Симеон Сакскуборготски - 4 511,6 млн.лева ФР - 31,12,20052005-2009 Сергей Станишев - 7 672,9 млн.лева ФР - 31,12,2009от 27,07,2009 до сега Бойко Борисов - 3 801,7 млн.лева ФР - 29,02,2012Noment

60

akud

преди 12 години

vel4ev ti si nai nagloto ***

59

IQ 146

преди 12 години

Тъй като всякакви КОМУНОИДИ се упражняват в плюене по Дянков, НАЙ-ДОБРИЯТ български финансов министър за всички времена, счетох, че е редно, даже наложително, от висотата на IQ-то си, да се намеся. Какво разбираме от депешата на европейските чиновници? Че има опасност лихвите по търговете за ДЦК да ПАДНАТ до нива, изгодни за България и НЕИЗГОДНИ за далавераджиите, които тая чиновническа европейска КРАДЛИВА *** защитава!!! И КОМУНОИДНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ подхващат тая "песен любовна"! Защо така бе, КОМУНОИДИ, защо скачате в защита на далавераджиите кредитори? Или щом са против Дянков, вие с всичко сте съгласни, готови сте и против народа си да се опълчите? Това е по-скоро риторичен въпрос, ние, родолюбивите българи знаем, че КОМУНОИДА за ПАРИ и за да ОТКРАДНЕ, е готов на ЧУТОВНИ ПРЕДАТЕЛСТВА, че е готов и майчиното мляко да си ПРЕДАДЕ! Такива ми ти работи, плювачи на Дянков...

fallback