Снимка: БТА

България планира възможност да продаде на Сребърния фонд държавни ценни книжа (ДЦК) за до 600 млн. лв. през 2012 г., или до 30% от активите на фонда, се казва в писмо на финансовия министър Симеон Дянков до председателя на ЕЦБ Марио Драги.

Днес ЕЦБ разпространи становище с което на практика одобри инвестирането на средства от фонда в родни ДЦК, но застана срещу дискриминацията на другите европейските ценни книжа, за които законопроектът за Сребърния фонд предвижда изискване за инвестиционен кредитен рейтинг спрямо липсата на такова изискване за българските ДЦК.

ЕЦБ бе притеснена и че парите на Сребърния фонд ще деформират пазара на ДЦК и ще направят лихвите на него непазарни. В проекта, даден за становище от ЕЦБ е залегнало, че в български ДЦК могат да бъдат инвестирани до 70% от активите на фонда (в размер на около 2,1 млрд. лв.)

В писмото си Дянков уведомява Драги, че има промени в законопроекта, като той вече е внесен за разглеждане в Народното събрание. В случай, че възможността за инвестиции в български ДЦК бъде използвана, тези инвестиции ще бъдат извършени поетапно.

През 2012 г. фондът не може да инвестира повече от 30% от активите си в български ДЦК, като инвестиционното ограничение се увеличава стъпаловидно за всяка следваща година с по 10% до 2017 г.

"Съгласно съществуващата практика в някои държави-членки, като напр. Белгия, за фонда се предвижда да бъдат емитирани специални емисии ДЦК, които ще бъдат нетъргуеми. За нетъргуемите специални емисии ДЦК е възприет подход, при който не се въвежда изискване за присъден инвестиционен клас кредитен рейтинг", уточнява финансовият министър.

Целият материал и още новини за България четете в Dnes.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase