Депутатски коли. Снимка: Булфото

Без коли останаха депутатите за дългата си ваканция по Великден (10 дни).

Причината е, че от всички близо 70 лимузини, с които разполагат в момента народните избраници, едва 25 са в сравнително добро техническо състояние и не се трошат постоянно, докато останалите не излизат от сервизите.

Въпросните возила, които все още не са грохнали, обаче са на постоянно разположение на шефовете на комисиите и на парламентарните групи в Народното събрание, обяснява пред в. „Монитор” главният секретар на парламента Иван Славчов.

Така „редовите” законотворци са принудени или да чакат на опашка за свободна кола на предпенсионна възраст, или въобще да не разчитат на служебните автоекстри, които им се полагат.

Единствено последните купени 25 мерцедеса са с пробег под 400 000 км и правят изключение. Останалите са на по 450 000-550 000 км, а по старите беемвета вече е избила и ражда

“Опитваме се да поддържаме всички коли, които останаха, след като дарихме 30 автомобила, а те не можеше все пак да са най-изпотрошените. Но колкото повече остарява един автомобил, толкова по-голяма става вероятността да дефектира, а когато е на 500 000 км, рискът да се строши става особено голям”, допълва Славчов.

Макар в бюджета на законодателите за 2012-а да са заложени 1,6 млн. лв. за 25 нови коли, по всяка вероятност за целта ще бъдат похарчени с 600 000 лв. по-малко.

Конкурсът за обществената поръчка за новите коли ще стартира до дни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase