Данков гарантира пенсиите. Снимка: Булфото

Увеличението на минималните пенсии от 1 юли тази година и от средата на следващата година е сигурно и парите са заложени в бюджета, обяви пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

"От следващата година, в средата на годината, всички пенсии без изключение ще се вдигнат с индекс, който в миналото е бил известен като "швейцарското правило" - смес от инфлация и ръст на производителността", каза той.

Министърът заяви, че това не е обещание, а задължение в закона.

Още по темата

"През последните години в политиката съм научил, че всеки ден е предизборен ден", коментира той обвиненията, че се опитва да "купи" пенсионерите предизборно.

Все още не е ясно дали през пролетта на 2013 година може да има друго, допълнително увеличение за всички пенсии, обясни финансист №1.

Симеон Дянков уточни, че това ще зависи от ръста на икономиката, който трябва да е над 1% от заложения в бюджета, както и от възможността държавата да продаде свои активи.

Според министъра с колко ще се повишат икономическите показатели ще стане ясно в края на тази година.

Колкото до упреците от страна на БНБ и декларацията им, че решението му за Сребърния фонд граничи с некомпетентност, вицепремиерът заяви: "Времето ще покаже кой е компетентен и кой не".

"Сребърният фонд ни изравнява с европейските практики", категоричен бе министърът и допълни, че е нормално да има противоречия между него и банкерите.

"Това е европейска практика, причини за притеснение няма. Сребърният фонд ни трябва, за да може да имаме доходност за пенсионерите", повтори той тезата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase