Снимка: Dnes.bg

Увеличаване на пенсиите през 2013 година ще има, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Той не отговори на въпроса дали скокът ще е от 1 януари или от средата на годината.

"Това ще бъде записано в Закона за бюджета", обясни лаконично Дянков.

Правителството ще вдига догодина пенсиите по специална формула, близка до известното швейцарско правило, посочи министърът.

Те ще се увеличават с индекс, включващ половината от инфлацията за предходната година и половината от ръста на производителността на труда, обясни Дянков.

Още по темата
"Разбира се, над това увеличаване може да има, и се надявам да има, и допълнително увеличаване на пенсиите, което обаче ще дойде в Бюджет 2013", допълни той.

Правителството предлага промени в Закона за така наречения "Сребърен фонд", с които до 30% от него ще могат да бъдат използвани за покупка на Държавни ценни книжа още тази година, съобщи още Симеон Дянков.

Всички останали седем Сребърни фонда в страни от ЕС могат да се използват за покупка на ДЦК, посочи той.

Първоначално  финансовото министерство предлагаше да се използва до 70% от парите във фонда за покупка на държавни облигации,  което е средно за страните от ЕС.

След обществен дебат вече се предлага увеличението да е плавно – 30% тази година, следваща - 40% и така нататък, посочи той.

Предлага се и промяна на времето, от което ще могат да се използват парите от Сребърния фонд по предназначение, тоест за пенсии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase