Кемал Еюп Снимка: архив, Булфото

Кемал Еюп да бъде отстранен от Комисията за защита от дискриминация, поискаха от СДС.

Мандатът му е изтекъл на 13 април миналата година. и той няма правомощия да оглавява комисията. Това заяви синият лидер Мартин Димитров и настоя за „ефективна оставка на Кемал Еюп”.

Лидерът на СДС припомни, че Еюп отказа да предостави справка за раздадените бонуси през 2011г. в комисията, която бе поискана от синята партия по Закона за достъп до обществена информация.

Той попита защо Кемал Еюп продължава да заема ръководния пост в Комисията по дискриминация, при условие че мандатът му е изтекъл преди година.

Има ли сделка между ДПС и ГЕРБ Кемал Еюп да продължава да ръководи тази важна институция, допълни Димитров.

По закон заплатата на председателят на Комисията по дискриминация е 90 на сто от тази на председателя на Народното събрание. Според официални данни раздаденото допълнително материално стимулиране в комисията за 2010 г. е 158 хил. лв.

От СДС питат колко от тези пари е взел Кемал Еюп и какви са изразходваните от него представителни разходи. Ако е изтекъл мандатът на Кемал Еюп преди една година, е редно взетите от него възнаграждения да бъдат върнати, категорични са сините.

„Това е все едно един бивш депутат да дойде в парламента и да каже, че днес е дошъл да гласува, да вземе една карта и да си гласува цял ден“, поясни Мартин Димитров.

ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи предложен от ДПС да оглави комисията за защита срещу дискриминация, още повече – досегашния председател Кемал Еюп. Мнозинството имало своя кандидатура - жена с юридическо образование, която има отношение към един от  етносите у нас, включена в листите на ГЕРБ за Европейски  парламент, отговори на сините  заместник-председателят на ПГ на управляващата партия Искра Фидосова.

Тя отрече нападките на СДС за тайни договорки между ГЕРБ и ДПС. Съставът на комисията ще бъде гласуван от парламента не по-късно от две седмици след Великденската ваканция, уточни Фидосова. И припомни, че по закон в нея трябва да има баланс между мъже и жени, между представители на различните етноси.

В общо деветчленния антидискриминационен орган Народното събрание има петима представители, а президентът – четирима. В момента все още се водят разговори за уточняване на някои  имена, които ще бъдат номинирани от парламента. Искра Фидосова добави, че съставът на комисията се обсъжда от един месец, въпросът е поставян на два председателски съвета.

По-късно стана ясно, че предложението на управляващите за шеф на КЗД е Ана Владимирова Страшимирова. Тя е регионален представител за област Варна на Комисията за защита от дискриминация. Тя е завършила юридическия факултет на Техническия университет в крайморския град. Страшимирова, която е родена е на 16 юли 1974 година, е  магистър по право, доктор, а по-късно - и доцент по международно частно право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase