Снимка: БТА

Икономическият министър Делян Добрев предложи да отпадне ограничението за налягането, с което да се нагнетяват течни субстанции при сондажите за нефт и газ, което е записано в текстовете на мораториума върху добива на шистов газ.

Предложението беше направено по време на първото заседание на комисията, която ще преразгледа мораториума и в продължение на два месеца ще обсъжда добри практики и законодателни решения при дейностите по проучването и добива на шистов газ.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма има готовност да изпрати до временната комисия предложение за точна формулировка на тези текстове от мораториума, които според министър Добрев пречат на проучването и добива и на конвенционален газ и нефт.

Председателят на комисията Диан Червенкондев обеща то да бъде изпратено до научните среди, от които също се очаква да дадат становища по спорните текстове.

Добрев обясни, че в момента заради мораториума не са разрешени сондажи на дълбочина по-голяма от 200 м. Той посочи, че в ресорното му министерство са постъпили няколко сигнала от фирми, които искат да проучват и добиват конвенционален газ.

Във ведомството са получени и подобни становища на учени от Българската академия на науките (БАН) и Минно-геоложкият университет (МГУ), каза още икономическият министър.


Кольо Тонев от Direct Petroleum обясни, че сондажите се правят на дълбочина от няколко километра, като налягането се увеличава с по 10 бара на всеки 10 м.

„Сондирането става с промивни течности, които в малка или голяма степен влияят на земните пластове. Под заплахата от санкция в размер 100 млн. лева никоя компания не може да си позволи да сондира на над 200 м”, каза Тонев.

Кирил Темелков от „Булгартрансгаз” добави, че формулировката на текстове от мораториума възпрепятстват и нагнетяването на природен газ в хранилището в Чирен, както и ремонтни работи по сондажите там.

Делян Добрев обаче отказа да уточни кои са конкретните находища на конвенционален газ и нефт, които не могат да бъдат проучени и разработени.

„Какво значение има къде точно са сондажите? Дадени са разрешения в цяла Северна България. Въпросът е да се изчистят текстовете и да не се забранява добива на конвенционален газ”, коментира той.

Според природозащитници, които са против технологията хидравлично разбиване” за добив на шистов газ, мораториумът по никакъв начин не спира конвенционалните сондажи. Мариана Христова от гражданската инициатива срещу фракинга посочи, че забраната няма как да пречи на ремонти, обезопасяване и други дейности по сондажите, които нямат отношение към добив на шистов газ.

Според Борислав Сандов от Зелените мораториумът не спира даже добива на шистов газ. Той посочи, че забраната би била ефективна само ако в законодателството се дефинират понятията „шистов газ” и „хидравлично разбиване”.

Междувременно днес депутатите приеха окончателно промени в Закона за опазване на околната среда, с които оценката за въздействието върху околната среда става задължителна и за проучванията, а не само за добива на неконвенционални въглеводороди, включително и шистов газ. За тази промяна в законодателството България преди няколко месеца получи разрешение от Европейската комисия.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase