Протест срещу шистовия газ у нас през януари т.г. Снимка: Reuters

Депутатите създадоха временна комисия, която да разгледа добри практики и законодателни решения за проучването и добива на подземни богатства при опазване на околната среда.

От 107 гласували депутати 89 бяха "за", против се обявиха 16, а двама се въздържаха.

13-те депутати на комисията ще анализират и обсъдят ползите и вредите от добива на шистов газ в България. Предложението беше на представителите на ГЕРБ в Народното събрание.

Против него бяха левицата и "Атака". ГЕРБ и сините бяха "за", а от ДПС се въздържаха.

От "Атака" призоваха да се наричат нещата с истинските им имена. Венцислав Лаков поиска да се смени името на "комисия за възобновяване на шистовия газ за компанията "Шеврон".

"Нещата лъсват и след намерението за строене на газова централа в Белене", коментира Лаков.

Той допълни, че парламентарната комисия, която ще разглежда въпроса, ще бъде доминирана от ГЕРБ и "Синята коалиция".

От "Синята коалиция" преди месец внесоха предложение в парламента за отмяна за забраната за проучване на шистов газ на територията на България. Днес отново обявиха, че ще подкрепят проучванията на територията на страната ни.

От "Атака" и левицата от своя страна обясниха, че са против подновяването на темата, по която вече веднъж парламентът се произнесе на 18 януари.

"Няма да подкрепим създаването на тази комисия, защото това е крачка назад", обясниха от „Атака”.

По думите на Лаков по време на посещението си в България държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е натиснала в полза на една или друга компания.

Още по темата

"Същата компания е спонсор на МВнР за приема на Трети март във Вашингтон", обясни депутатът на Волен Сидеров. От левицата нарекоха решението на управляващите лицемерие.

"Политиците, които искат да се види дали има шистов газ, са или невежи, или продажни. Защото те не казват на българския народ цената, която ще плати ГЕРБ", обяви Георги Божинов от "Коалиция за България".

Според Божинов след като държавата даде възможност на "Шеврон" да проучва територията ни за шистов газ, ако бъдат открити залежи, те ще принадлежат на концесионера, а не на държавата.

"Който плати изследването, получава правата върху това богатство", добави червеният депутат.

"Защо управляващата партия се люшка от решението за добив до крайно решение на забрана и мораториум? Защо това махало се движи така свободно? То така свободно се движеше за „Белене“, генномодифицираните организми, така се движи и за АСТА", коментира Божинов.

Левите обявиха, че ще гласуват против, но ако комисията се създаде, ще излъчат свои представители в нея, които да информират обществото.

"Ще подкрепим предложението за създаване на комисията", контрираха ги депутатите на десницата.

"Забраната, гласувана на 18 януари тази година, лишава България от възможността да познава своите подземни богатства", коментира Иван Иванов.

Депутатът от десницата обяви, че с гласуваната забрана на практика се спира проучването за конвенционален газ и нефт.

"Има забрана дори да се проучва в акваторията на Черно море, когато нашата северна съседка Румъния прави такива проучвания", аргументира позицията си Иванов. Според депутата от „Синята коалиция” сегашната ситуация обслужва монополистите, които внасят газ на 500 долара за 1000 куб.м.

От ДПС обявиха, че ще участват в работата на комисията, защото считат, че има сериозни основания да се разгледат всички доводи, които се чуха в залата.

"Налагането на мораториума върху шистовия газ и всички проучвания не може да бъде окончателно решение, а на практика е бягство от решение", коментира Искра Михайлова от ДПС. Според нея основният проблем е, че в България има недостиг на доверие, когато тези решения засягат околната среда и здравето на хората.

След като чуха аргументите на двете части на залата от ГЕРБ взеха думата.

Диан Червенкондев обясни, че дебатът в залата се е завъртял само около мораториума за добива и проучване на шистов газ.

"Отляво започнаха да се яхват страховете на хората. Това, което ние предлагаме, е създаване на една комисия, която да прецени добрите практики. Ако наистина има заплаха за екологията и здравето на хората от проучването на шистов газ, просто тази забрана ще бъде пренесена в Закона за подземните богатства и Закона за опазването на околната среда", обясни депутатът от ГЕРБ.

Комисията ще е с 13 членове - шест от ПГ на ГЕРБ, по двама от левицата и ДПС и по един от "Атака", Синята коалиция и  независимите. Тя ще работи два месеца. Неин председател стана Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase