Комисията по досиетата ще разлиства и досиетата на кредитните милионери. Снимка: архив Булфото
fallback

Парламентът разреши да се огласят досиетата на кредитните милионери. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за досиетата.

Предложението беше вкарано в Народното събрание по искане на "Синята коалиция".

Екатерина Михайлова обясни, че трябва да стане ясно доколко бившата Държавна сигурност има роля в развитието на страната по време на прехода.

"Определени хора успяха да присвоят достатъчно сериозни количества пари и искаме да знаем каква е ролята на тези с принадлежност към тайните служби в този процес", аргументира се Михайлова.

По думите й "кредитните милионери" са се възползвали от инфлацията и нестабилността на банковата система, за да присвоят големи суми, затова идеята е да излезе на бял свят истината дали ДС има участие в трансформацията на икономиката ни.

Според председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов на база списък на БНБ от 1997 г. подлежащи на проверка са над 10 500 фирми.

От "Коалиция за България" и "Атака" пък поискаха да знаят какви са имуществените последици от такива спекулативни операции.

За това предложиха да се допълни законопроектът за отнемане на незаконното имущество.

Левият Янаки Стоилов поиска текстовете в закона така да бъдат разписани, че да стартира служебна проверка за начина, по който кредитните милионери са придобили имуществото си.

Предложението подкрепи и зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов.

С гласуването обаче депутатите одобриха на първо четене само промените в Закона за досиетата, които искаше десницата.

От 92 гласували в залата 91 казаха „да” на поправката и само един гласува "против".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

bai To6o

преди 12 години

trea se po4ne ot Todor Jivkovo vreme do dne6ni dni , za6toto Todor Jivkov e u4itela na sega6nite kradci i prestapnici

25

maraba

преди 12 години

vsi4ki tezi predateli sa na elitni mesta v momenta ami sega........ot DS se o4avashe da sa posledovateli na BOTEV iLEVSKI za nasho vreme ami te zloupotrebiha NIAKOI razbirase i sega kvo she gi .....ne viarvam.

24

Анонимен

преди 12 години

да видим кво ще "изровят" - като всяко подобно нещо, ден до пладне, с всякакви средства ще се печели "електорат", то ясно

fallback