Борисов обяснява за АЕЦ "Белене" с министър Добрев след посещението му в Москва. Снимка: БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че взетото решение за АЕЦ "Белене" е правилно. Това обяви самият той пред Дарик. Според него идеята за референдум по темата е сложна процедура, която нямало как да се реализира, защото не можело само да попиташ хората дали са "за", или "против".

"Няма смисъл нещо, започнало преди 33 г. и глътнало милиарди, да продължаваме да го тупкаме. Това го знаят и двете страни", подчерта Борисов.

"През 2006-2007 г. Сергей Станишев не са подписали истински договор, а Георги Първанов, като беше президент, всеки ден се изказваше срещу ГЕРБ, а от 2006 г. до 2009 г. мълчеше, че проектът за АЕЦ "Белене" се проваля. Това нещо е било погребано преди нас, ние само трябва да му сложим кръста, категоричен е Борисов.

Oще по темата
  „Спекулация е да говориш, че строиш ядрена централа без да знаеш цена, ескалация и това е най-малката дума, това е престъпление”, категоричен беше Бойко Борисов.

Според премиера всеки, който говори за цифри в момента спекулира, защото 33 години са се наливали пари, строи се, купува се оборудване, след това се руши. „Това е един ров, в който са загробени стотици милиони български пари за тези години”, каза Борисов. 

На въпрос ще продава ли България реактора, Борисов отговори, че ще видят колко желаещи има. "Когато говорят Овчаров и Петър Димитров колко хубаво нещо са направили, ще видим дали има желаещи да го купят. Реакторът не е готов още. Април ще решаваме по тази тема", каза Борисов.

По-късно днес  Борисов ще посети ОЦК-Кърджали, където от 14.00 часа ще има среща с работещите в
предприятието.

Премиерът съобщи снощи, че Агенцията за социално подпомагане ще отпуска от днес еднократна помощ - по 325 лв., за всеки работещ в комбината, което ще даде време на банките-кредиторки и на собствениците на дружеството да изготвят план, позволяващ на предприятието да продължи да работи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

380

Един ден

преди 11 години

Един ден, когато нашите внуци изучават българската история, за този период от 20 години насам ще се говори като за най-мрачния изобщо откакто България е съществувала. Нашите внуци, ще се питат недоумяващо как сме могли да допуснем разоряването на страната в мирно време, без абсолютно никакви заплахи от никого. Защо сме оставили предателите да се гаврят с родината ни, без да им се търси сметка. Но часът настъпва, чувате ли глухия тътен от недрата на народа?

379

nqkoi-drug

преди 11 години

Няма по-голям ликвидатор на АЕЦ и България от ББ и РП.

378

бг

преди 12 години

Щото не могат да я довършат и за по-лесно - хайде да я закрием. А след 20 години ?Това е подход, бягащ от проблемите вместо да ги реши като намери инвеститор.Турция строи ядрена за 20 млр., а ние за 6 млр. ще я спрем - срамота !!Не забелязвате ли, че се набляга само на няколко проблема, които се решават и то с европейски пари. Ако ги нямаше тях май не остана проблем, решен изцяло от правителството !

fallback