Сергей Шматко. Снимка: архив, Reuters
fallback

При преговорите с България Русия ще настоява за изпълнение на договорните задължения по проекта за АЕЦ „Белене“. Това заяви министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко на пресконференция, цитиран от РИА Новости.

„Ще формулираме всичките си решения и предложения, изхождайки от строгото спазване на правилата, на задълженията на страните съгласно съществуващите документи“. Шматко каза това, запитан за позицията на Русия на предстоящите утре преговори с българската страна за АЕЦ „Белене“. Те ще се проведат в Москва, за където днес замина енергийният министър Делян Добрев.

„Принципната ни позиция е следната: имаме ясна правна база за отношенията ни с упълномощената българска структура за строителството на АЕЦ „Белене“. Отдавна се работи в това отношение, поръчано ни е и се произвежда оборудването за тази електроцентрала“, припомни министърът.

Oще по темата

Шматко не коментира дали руската страна ще подаде съдебен иск заради отказа на българската страна от строежа на АЕЦ „Белене“. Той отбеляза, че основните коментари ще бъдат направени след утрешната среща с министър Добрев.

Решението за отказ на България от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ беше официално съобщено вчера. На редовното си заседание правителството даде мандат на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да проведе преговорите с Русия за излизането на страната ни от проекта. Очакванията на премиера Бойко Борисов са при преговорите в Москва Добрев да успее да намери „дружески начин да излезем от проекта - да не се съдим“.

Днес Народното събрание одобри действията на правителството за спирането на АЕЦ „Белене“. В приетото от парламента решение се възлага също така на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене. Освен това на кабинета се възлага да извърши необходимото за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с купеното оборудване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

221

Распутин with IQ 146

преди 12 години

За разлика от мойто IQ(146), това на руснаците явно не надминава 100. Когато имаш козове в една икономическа игра, НИКОГА не трябва да притискаш партньора до стената! Да го плашиш елегантно, да! Но да го МАЧКАШ това го има само при руските газовици и енергетици! Толкова им е IQ-то. Змията, като няма изход, напада и хапе. Като има, се оттегля. Така е и в бизнеса като имаш позиции, заплашително ги размахваш, НО НИКОГА не ги прилагаш. В момента, в който ги приложиш, оставаш без тях! Ние, българите, сме притиснати до стената, не ни остава нищо друго, освен да се мятаме, да хапем и да дращим... Хем най-ниски доходи в Европа, хем благодарение на т.нар. братушки и техните СЛУГИ от БСП-то, с НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ НА ГАЗА. Ако цената беше като в Германия, парното щеше да е с 40%, а тока-с 30% надолу! Всеки да си сметне по сметката, как и колко му го вкарва ГОЛЕМИЯ БРАТ, БРАТУШКАТА и БСП-то!!!

220

АК74

преди 12 години

Какъв? дружески начин бе Бойко Ти ме риташ по кокалчета а аз да ти благодаря за това. Няма го Брежнев няма го Тодор Живков няма го СССР.

219

666! СУПЕР...

преди 12 години

...ТОЯ ПОЦАРНИКАР Е КАТО АТОМНА БОМБА...!

fallback