Бойко Борисов Снимка: архив, БТА
fallback

След като запази мълчание в Министерския съвет и след срещата си с президента Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2, премиерът Бойко Борисов най-сетне "изплю камъчето" за АЕЦ "Белене".

"На заседанието на правителството взехме решение да прекратим проекта АЕЦ „Белене” и да доплатим първи реактор, който през октомври ще е окончателно готов", каза Борисов, който отиде на заседанието на парламентарната енергийна комисия.

Той уточни, че за реактора остава да се дадат около 140 милиона евро.

"Даден е мандат на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев - да започнат процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"При цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева", изчисли Борисов за „Белене“.

"Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари, няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България", подчерта премиерът.

Oще по темата

Над 600 милиона лева са отишли за този абсолютно губещ проект, заяви Борисов. „Защо този проект не намери европейски или големи стратегически инвеститори - защото той е компрометиран още от самото си започване“, обясни той.  

"В петък енергийният министър Делян Добрев ще разговаря със своите колеги в Москва, за да намерим дружески начин да излезем от проекта, да не се съдим“, допълни Борисов.

Той припомни, че в момента се водят две дела - в Женева и в Париж, заведени съответно от българската и от руската страна по този проект и това води до изразходване на още средства. Към момента за проекта АЕЦ "Белене" са изразходвани 1,4 млрд. лева , имаме да плащаме и още 500 млн. лв. към БНП "Париба", каза Борисов.

За  три години изплатените лихви по този кредит са 102 млн. лв., добави той.

Министър-председателят прогнозира, че монтирането на 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй” ще отнеме 6-7 години.
„Понеже от 33 години „Белене” не е построена, мисля, че 6-7 години не са фатални”, каза Бойко Борисов.

„Ние така или иначе сме го платили. По-добре да го вземем и тогава специалистите да търсят варианти, ако има някой желаещ да го купи, може да му го продадем. Ако няма, така и така сме дали толкова пари, ще го монтираме”, разясни премиерът.

По думите на Борисов стратегическата ни цел е да запазим пети и шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" да работят през следващите 20 години.

На въпрос ако строим централа, дали пак с руски газ ще снабдява тя, Борисов каза, че зависи. Попитан защо не е изчакал доклада на консултанта по "Белене" HSBC, Борисов попита: „Откъде знаете, че не съм го изчакал?”.

"В разговор с Путин му казах, че не ни отива да шикалкавим години наред и двете страни и да разваляме нашите отношения с проект, за който и двете страни нямат яснота", обяви премиерът.

Според него правителството на тройната коалиция умишлено е забавило проекта АЕЦ "Белене" и не го е осъществило. Извършените досега плащания по проекта са по възможно най-високата инфлационна ескалация, добави Борисов. 

Плащани са и дългосрочни поръчки, за които сега ще разчитаме на  мисията на министър Добрев в Москва да успее да ги анулира и  предоговори, каза Борисов.

„Ние и в момента плащаме най-скъпия газ в Европа. Германия плаща 330 долара, България плаща близо 600. Така че и това беше на разговора ни с президента Путин. И се надявам - повтарям - да приключим добре с тези проекти, работим активно по Южен поток, и съответно да договорим по-ниска цена на газа. Тук много е важно да видим какъв е начинът да се махнат посредниците", посочи още Борисов.

По-рано заместник-финансовият министър Владислав Горанов обяви, че на мястото на площадката ще се строи газова централа, а поръчаният реактор ще отиде като седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. Според Горанов не е ясно откъде ще се вземат парите, които трябва да доплатим за реактора.

В парламента взетото решение предизвика разнопосочни реакции. СДС и ДСБ приветстваха спирането на строителството на „Белене“, а от БСП смятат, че е погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа.

От правителствената пресслужба обявиха, че според направения изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" с произведеното вече оборудване е по-реалистично. На площадката на ядрената централа в Козлодуй е изградена по-голяма част от съпътстващата инфраструктура, проектът би могъл да бъде диверсифициран и дава по-голяма възможност за намиране на стратегически инвеститори.

Освен това, строителството на 1000 МW ядрена мощност е по-близо до финансовите възможности и енергийните нужди на България, съобщиха от МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

214

НеНаТурскаЕл.Енергия

преди 12 години

АЕЦ Белене е нашето спасение от Турция,но Боко вече почна да лиже *** на Реджеп Ердоган,не спира да показва мераците си да ни направи зависими от ***.В Костов продажника не спира да бълва съчинения,има си банка,на която са платили над 5млн лв за да изготви доклад относно пазарите и икономическата изгода от проекта.След предварителния доклад се оказва,че АЕЦ Белене не е това,което тоя предател го изкарва,а е изключително изготна централа,за това и Боко не изчака финалния доклад.

213

Аз,Боко

преди 12 години

Аз,Боко ще продам и майка си за пари! Аз,Боко ще поздравявам на турски враговете на България,ще ходя в Грузия и Турция да договарям отношенията на България с Турция..Аз,Боко разреших подписването на ACTA,но после го спрях,като ме хванаха.Аз,Боко разреших проучването за шистов газ,а после го спрях(временно,разбира се)като разбрах,че се осрах.Аз,Боко ще лижа задниците на Уорлик,Саакашвили и Реджеп Ердоган,ако има далавера.Аз,Боко,пак се осрах,но този път няма връщане назад.Скоро ще внасяме енергия от Турция,ще внасяме газ чрез Турция.Аз,Боко,продадох майка България за пари на Америка и Турция.

212

Димитър

преди 12 години

Слушах му в събота словоизлиянията по едно радио... Що за министър председател, след като се оказа, че тия 33 години, за които говори не са грешка на езика, а той толко си може... да смята (2012-1989=23 все пак)

fallback