Борисов ще докладва на икономическата комисия и ще си каже за "Белене". Снимка: архив, БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов ще коментира позицията ни за АЕЦ „Белене” днес след заседанието на икономическата комисия в Народното събрание.

Това стана ясно в Министерския съвет, където се провежда редовното правителствено заседание.

В понеделник Борисов проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, по време на който трябваше да го информира за позицията на страната ни по проекта АЕЦ „Белене“. 

Разговорът обаче потъна в пълна мъгла след оскъдната информация на пресслужбата на кабинета.

В съобщението се посочваше само, че в удобно за премиера време той ще информира президента и депутатите за позицията на страната ни.

От руски медии пък научихме, че икономическият министър Делян Добрев ще отиде в Москва, за да обсъди съвместните проекти с руската страна.

По-рано днес парламентът отхвърли предложения на опозицията за изслушване на Борисов за позицията на правителството по проекта АЕЦ "Белене".

Oще по темата

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че решение по толкова ключов и важен въпрос не би трябвало да се взима еднолично, а би трябвало да има дебат.

Според него този въпрос ще има влияние в следващите поне 40-50 години и българският парламент трябва да участва във вземането на решение.

Червеният депутат Румен Овчаров настоя за някаква яснота - ще правим ли централата или не.

"Искаме да разберем каква е причината, поради която цената на проекта „Белене” се увеличи, защо уж по един спрян проект правителството продължава да плаща 350 милиона за тези две години? Какво се е случило с работата на консултанта, защо се крият резултатите от неговата работа? По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай”.

Последната публично обявена позиция на Бойко Борисов е, че е против продължаване на работата по проекта АЕЦ "Белене", ако не бъде намерен голям европейски или американски инвеститор за диверсифицирането му. 

За газопровода “Южен поток” пък Борисов каза, че това е изгоден за България проект, това е единственият коз на България, за да се бори за намаляване на цената на газа.

Вчера пък ИТАР-ТАСС съобщи, че е възможно вместо АЕЦ "Белене" България да строи газова електроцентрала, която да се захранва с гориво от газопровода „Южен поток“.

В рамките на заседанието на парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм ще се проведе изслушване на премиера за междусистемната газовата връзка с Турция.

Тя беше договорено по време на съвместното правителствено заседания на България и Турция в Анкара, проведено през март.

Секретното заседание беше поискано от самия Борисов по време на парламентарния контрол миналата седмица. 

"Г-н Сидеров, ако ме поканите на секретно заседание на икономическата комисия, мога да ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала", предложи тогава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 12 години

Тъпотията и простотията нямат граници! Боко тиквата да вземе реактора за АЕЦ "Белене" и да си го откара в Банкя. Смотан и неграмотен пожарникар! Ченгето Уорлик ли ти каза така да направиш, бе! Няма да има АЕЦ "Белене", защото AES иска да диктува високи цени на тока с маришките въглища. Уестингхаус иска да печели от внос на ток за българия от тяхната Румънска или Чешка АЕЦ. Шаврон ще плаща на Боко и Цеко да пускат шистов газ за газови турбини. Онова черно л..но Костов и то се изписа специалист по енергетика!? От напреднала страна в ядрената енергетика ще останем само едно гробище за отпадъци и *** като управляващите ни герберчета. Защо ли толкова често по новините дават кака ченгето Уорлик се среща ту с Боко, ту с Росен, ту с някой от другите министри?! ТОВА СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, работещи за корпоративните американски интереси! Спешен РЕФЕРЕНДУМ е разработване на енергийна стратегия за страната от експерти в областта, а не от пожарникари, полицай и икономисти!

48

krasi

преди 12 години

Нищо добро не ни чака. Може би ще се започне от цената на газа, а след това ....

47

Da

преди 12 години

Не иска Борисов да говори открито, защото не иска да си признае, че Путин най-вероятно му е набил канчето и за слива не го е бръснал, то това за казване ли е?! Затова ще парти Д. Добрев в Москва, за да има после някой друг да отговаря на въпроси и да носи отговорност /поредния бушон в това правителство/

fallback