Бойко Борисов смята, че е взел правилно решение. Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов признава, че решението да се откажем от проекта АЕЦ "Белене" е било взето още преди няколко месеца. Това става ясно от публикуваната стенограма на МС от заседанието на кабинета.

"И аз истински се забавлявах, нас ни обвиняват в полицейщина, но имам чувството, че съм обграден от шпиони и всички наши решения, днес като го видях Костов по bTV същото, което като решение днес взимаме, той същото го показва. И няма да се учудя сега, ако отиде и каже – той Борисов се съобрази с нашите предложения на "Синята коалиция".

И тук виня някои хора, които участваха в преговорите, защото повтарям, Дянков и Трайков ги пратих да съобщят това на руската страна преди няколко месеца", заявява Борисов пред министрите си.

Още по темата

Според него решението на правителството е правилно, след като разгледали всички плюсове и минуси.

"Фактът, че нещо 33 години не е станало, има нещо, което да му тежи. Затова аз съм доволен, че и господин Путин прие моите тези като правилни и именно затова, защото много ми се иска да приключим с тези проекти, защото след "Бургас-Александруполис" това е вторият проект, който канцелираме, да отиде делегация, водена от министър Добрев, да уточним, по възможно най-дружеския начин да приключим с всички тези проекти, да намерят решения, да не се отива на съд да се харчат грешни пари, веднага да се стартира процедура за "Козлодуй" и съответно пак същите тези решения да се вземат за намиране на инвеститор, съвместна компания да се направи, да се търси хибридният модел", смята премиерът.

Той заръчва и ускоряване на действията по "Южен поток", който ставал газоразпределителен център на Балканите и по думите на премиера той е изключително изгоден за България.

"Това, което Путин ми каза, че декември 2015 г. трябва да тече газ. Беше изключително доволен и от това, че турският премиер Ердоган е подписал всички надлежни документи за минаване през икономическата зона на Турция за "Южен поток", така че в тази посока ни остава този проект", казва Борисов пред министрите си.

В решението да се откажем от АЕЦ "Белене" не фигурира точка, че на площадката ще градим газова централа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase