Борисов или Найденов носят отговорност за "калинките". Снимка: Impact Press Group

„Когато е имало проблеми с назначения в Министерството на земеделието и храните, те са били отстранявани в момента, в който сме разбрали“.

Това заяви от парламентарната трибуна Мирослав Найденов в отговор на въпрос от червения депутат Антон Кутев за кадровата политика във ведомството, визирайки „христоматийните примери“ с уволнените вече от ДФ „Земеделие“ Калина Илиева и от „Напоителни системи“  Георги Харизанов.

Илиева се оказа с фалшива диплома, а Харизанов -  без висше образование и с криминално минало.

„По какъв начин се избират кадрите и кой носи отговорност? Някой трябва да каже – „аз бях човекът, който назначи Харизанов и Калина Илиева”. Вашата отговорност не е в това, че някой е бил назначен, а в това, че като министър не сте създали необходимата документация това да не се случва. Вие не откривате това постфактум. Месеци преди министър-председателят да я уволни, ние сигнализирахме, че Калина Илиева няма диплома“, заяви Кутев.

Той попита в крайна сметка кой е понесъл отговорността от тези две ключови назначения – министърът или премиерът.

„Калина Илиева беше отстранена незабавно в момента, в който разбрахме, че е фалшифицирала дипломата си. Не сме гадатели, не мога да знам, че Калина Илиева е фалшифицирала дипломата си и че Георги Харизанов е осъждан, след като е представил свидетелство за съдимост, че не е осъждан“, оправда се Мирослав Найденов.

Още по темата

По думите му ръководеното от него ведомство е с една от най-големите администрации и обхват на дейност.

„Като министър назначавам служители в централната структура на МЗХ и ръководителите на звена. Не искам да ми бъде вменявана отговорност. Винаги ще има опити от хора да прикрият нещо в миналото си”, подчерта министър Найденов.

Скандалната Калина Илиева беше изгонена от Държавен фонд "Земеделие" на 7 октомври 2010 година, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, като представяше фалшиви болнични листове.

След това пък гръмна бомбата, че тапията на Илиева за завършена магистърска степен във Висшия институт по техника и икономика в Берлин е фалшифицирана.

Харизанов пък се оказа с условната присъда за изнудване, с обвинение в заплаха за убийство, кражба от 50 хиляди долара, както и липсата на висше образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase