Русия призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото
fallback

Руската компания Атомстройекспорт планира да прекрати работите на площадката на българската АЕЦ "Белене" и вече намалява броя на работниците на място, въпреки че продължава да се стреми към изпълнение на проекта, предаде БТА.

Това съобщи говорителката на Атомстройекспорт Олга Цилева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Неопределеното положение на българското правителство спрямо бъдещето на АЕЦ "Белене" ни заставя да спрем всички работи по този проект, въпреки че той има нашата подкрепа", каза Цилева.

По думите й Атомстройекспорт засега изпълнява всички задължения по проекта въпреки неопределеността на българската позиция.

Цилева подчерта също така, че компанията е принудена да понася разходи за поддържане на площадката и техническия персонал, работещ на място. Поради тази причина Атомстройекспорт намалява броя на работниците си на строителната площадка на АЕЦ "Белене".

По-рано днес шефът на Росатом Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че Русия ще изпълни всичките си ангажименти за строежа на АЕЦ „Белене“, но призовава българските власти колкото може по-бързо да вземат решение за бъдещето на проекта.

"Българската страна трябва да вземе решение, но нашата позиция не е променена: ние сме изпълнили необходимите условия за конкурсната процедура, поели сме определени ангажименти, които се състоят в това каква централа, при какви условия и за колко пари може да бъде построена", посочи Кириенко.

"Освен това извън договорните ни задължения сме предложили да внесем част от инвестициите за изграждането на АЕЦ, което не влизаше в нашите ангажименти, ако бъде икономически обосновано, а това вече зависи от правителството на България", допълни той.

Oще по темата

"Готови сме да изпълним всички свои ангажименти, ако и българската страна изпълни своите", отбеляза Кириенко, припомняйки, че производството на оборудването за централата практически приключва.

Ръководителят на Росатом призна, че при реализацията на проекта са възникнали "стопански спорове". "Организирането на свършената работа трябва да се заплати", добави той.

Кириенко посочи, че политическо решение от българското правителство досега няма и не е получено. "Ако бъде решено да се дострои АЕЦ, ние ще строим; ако правителството на България приеме решение, че не му е необходима АЕЦ „Белене“, за нас това няма да бъде голям проблем: миналата година ние увеличихме двойно нашите договори, така че има къде да вложим своите сили и ресурси", изтъкна той.

Сергей Кириенко призова българските власти "колкото може по-бързо да приемат решение, каквото и да е решение".

"Защото честно казано до известна степен се уморихме от постоянно променящата се позиция на чиновниците от българска страна", отбеляза той. "В известен смисъл сме готови на всяка решение", заключи ръководителят на Росатом, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

САЩ uberales

преди 12 години

Според договор, подписан през 2005 г. цената, на която НЕК ще изкупува тока от централата в Гълъбово е най-високата в България. Прогнозните количества енергия са калкулирани при ценообразуването на електроенергията, която плащаме от 1 юли миналата година, независимо, че централата не работи. По данни на държавния регулатор, това натоварва сметките на потребителите с 3%.

123

Анонимен

преди 12 години

Една година потребителите на електрическа енергия ще плащат цената на несъществуващия ток от централата на американската компания AES край Гълъбово (бившият ТЕЦ "Марица-изток 1"), показват данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От юли 2010 г. до юли 2011 г. в енергийния микс на цената на НЕК е включен делът на ТЕЦ "AES Гълъбово", който трябваше да заработи от септември 2010 г., но досега това не се е случило, обясни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев."Очевидно нещо не е направено в технологичен аспект, затова не сме издали разрешение за търговска експлоатация на централата. Цените от нея няма да бъдат отчитани през следващия период, ако ситуацията остане същата. Преоценка на вече платените суми ще бъде направена, след като НЕК ни даде информация колко от тока на AES е включен в микса на компанията", обясни Семерджиев.

122

КРАС

преди 12 години

Телефоните обяснения на Борисов са като махленско говорене. Има договори, които или ще се спазят или ще се прекратят. Процедурата по прекратяване е описана в клаузите по договорите и едва ли включва малоумничене по телефона. Има срокове има съд има и АЕЦ който руснаците ще построят на 5 километра от Резовска река. Построената в Турция руска АЕЦ ще създаде екологични проблеми за курортния туризъм в източното ни черноморие. Жалко за курортния ни бизнес, жалко за България която ще внася ток от TR.

fallback