Протест в София срещу АЕЦ Белене Снимка: архив, Булфото
fallback

В Ижорските заводи, които са част от компанията Обединени машиностроителни заводи, вчера е било извършено контролно сглобяване на корпуса на реактор от типа ВВЭР-1000 за първия енергиен блок на атомната електроцентрала „Белене“. Това се посочва в съобщение на руската компания Атомстройекспорт, която е основен подизпълнител на проекта, реализиран от Росатом.

Контролното сглобяване на корпуса на реактора с вътрешните механизми и връхната част е един от заключителните етапи в процеса на изготвяне на корпуса на реактора преди изпращането му на възложителя, отбелязват от Атомстройекспорт.
 
Технологичната операция е била наблюдавана от делегация на представители на българската Национална електрическа компания (НЕК), която се явява възложител, добавят оттам.
 
Планира се реакторът да бъде подготвен за транспортиране в средата на април, като по този начин Росатом ще изпълни всички поети ангажименти за реализиране на проекта за изграждането на АЕЦ Белене, пише още в съобщението.
 
Като част от изпълнението на задълженията по споразумението между Атомстройекспорт и НЕК са напълно готови за инспекцията по приеманите им два парогегенератора, произведени от компанията ЗиО-Подолск за втората българска атомна електроцентрала, допълват от руската компания. 
 
Вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че според него е по-добре да не се строи втора АЕЦ, а да бъде изграден трети блок на АЕЦ „Козлодуй“.
 
Борисов съобщи, че още преди месец при посещението в Москва на министрите Симеон Дянков и вече подалият оставка Трайчо Трайков той е поръчал „да кажат на руснаците, че няма да строим АЕЦ Белене“. Но от друга страна, тъй като единият от двата реактора за АЕЦ Белене вече е почти готов и част от средствата за него са платени на руската страна, то той може да бъде закупен, за да бъде използван по-късно на площадката на АЕЦ Козлодуй, обясни Бойко Борисов.
 
Премиерът посочи, че АЕЦ Белене има лиценз и може да започне да се строи от утре, но за проекта липсва финансово-икономическа обосновка.
 
Той уточни, че правителството ще изчака още около месец консултантът HSBC да изготви доклада за целесъобразността на АЕЦ Белене, а окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.
Oще по темата
 
Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

Реалист

преди 12 години

Време е вече да се строи този блок. Нужни са ни мощности. И всички знаем, че няма до никъде да я докараме с ток от алтернативни източници. Всички видяхме какво стана, когато спряха ТЕЦ-а в Марица изток през зимата. Не само не можехме да изнасяме ток, но и имахме недостиг на такъв за вътрешното потребление. Всеки, който ми каже, че има алтернативи, е пълен наивник. Само ако амбициите ни са на държава от Третия свят няма смисъл да строим АЕЦ, но токът е основата на модерното технологично общество.

131

мария

преди 12 години

Трябва ни ток от турска АЕЦ - ще е по изгодно ! При наличие на шистов газ ,ще газифицираме всички домакинства ! Американското жито е с най високо качество - и най евтино - няма смисъл да сеем жито !!Разберете, на нас ни трябват отбранителни площадки ,с най модерна ракетна техника !!!

130

Анонимен

преди 12 години

НАЙ-НЕКАДЪРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fallback