Яне Янев Снимка: архив, БТА

Десетки чужди спортисти са взимали с привилегия българско гражданство срещу крупни суми. Такъв сигнал е постъпил във временната парламентарна комисия, оглавявана от Яне Янев, която проучва случаите на помилване и даване на гражданство по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин.

И състезателите, и спортните клубове били склонни да дават по 100-150 000 евро, за да получи състезателят европейски паспорт, обясни Яне Янев.

Основно ставало дума за американски баскетболисти, имало обаче и футболисти и волейболисти от страните извън ЕС.

Българското гражданство дава статут на спортиста да играе и да бъде трансфериран в европейски отбори, което вдигало и цената му.

Още по темата

Сумите са давани от хора, които се занимават с трансфер на играчи. В сигнала до комисията фигурирали треньори и президенти на клубове, но Янев не пожела да съобщи имена. Прокуратурата ще бъде сезирана за случаите.

Бившият вицепрезидент Ангел Марин е предоставил гражданство на тези лица, но дали е свързан пряко с корупционната схема могат да установят проверяващите, обясни Янев.

До момента имало общо между 8 и 10 сигнала от граждани, които държат да бъдат изслушани от комисията. Те обаче искали да останат анонимни, стана ясно на заседанието на комисията.

Депутатите от комисията взеха решение да сезират главния прокурор Борис Велчев заради оповестените от Ангел Марин имена на помилвани от него престъпници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase