Мартин Димитров Снимка: архив, Булфото
fallback

СДС настоява управляващите веднага да предоставят на парламента и обществото всички данни и анализи на банката HSBC - консултант по проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи лидерът на партията Мартин Димитров.

Сините припомниха, че в края на март изтича удълженият срок, в който трябва да се вземе решение дали ще бъде реализиран проектът „Белене”.

"Преговорите с руската страна обаче продължават да се водят на тъмно", заяви Димитров.

„HSBC, която изготвя финансово икономически анализ, вече е предоставила данни на правителството на Бойко Борисов. Управляващите обаче целенасочено го крият от българския парламент“, допълни той.

От партията настояват премиерът Бойко Борисов публично да оповести съдържанието на доклада, както и какви ще са бъдещите действия на кабинета по този важен проект.

Борисов трябва да бъде изслушан по темата още тази седмица, категоричен бе лидерът на СДС.

Oще по темата

„Ако управляващите продължават да крият информация от българските граждани, са напът да повторят неизгодните за България договори за доставка на природен газ, които сключиха министрите на БСП с Русия. Затова смятаме, че сега е моментът да се направи пълен одит на проекта „Белене“, посочват от СДС.

Има три варианта за решение - окончателно подписване на договора, отказ – което препоръчваме ние, или поредното удължаване на срока за вземане на решение, обясни Мартин Димитров.

„Ако ГЕРБ подпише "Белене", ще ги обвиним в национално предателство. Те ще постъпят по същия начин като хората, които са предали Васил Левски“, отсече синият лидер.

Сините отново повториха позицията си, че проектът „Белене” трябва да бъде незабавно спрян, а милиардите, които държавата ще даде за изграждането на централата, да бъдат инвестирани в повишаване на енергийната ефективност на икономиката и домовете на българските граждани и българската икономика.

Мартин Димитров припомни и мнението на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов, според когото реакторът за „Белене”, изплатен около 60% от България, може да бъде инсталиран като 7-ми блок на Козлодуй. Ако това не се случи, реакторът може и да бъде продаден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

belene

преди 12 години

male tova belene kolko pari gl1tna cqla bg zatova sme na tozi hal sega samo debnat tezi hieni samo da si razvartat parite v l1jica voda se davqt brei slad1k kokal nqma pu6tane

124

JUYH

преди 12 години

Я кво става тук.Дружно всички рубладжии - ГЕРБ и БСП пишат срещу Мартин ! Защо ли?Много сте единни.

123

костовил

преди 12 години

"Сините отново повториха позицията си, че проектът Белене трябва да бъде незабавно спрян, а милиардите, които държавата ще даде за изграждането на централата, да бъдат инвестирани..."Ало, Мартинчо? Какви милиарди, бе братко? Нали всички признавате, че даже резерва е на критичния минимум. Говорите за използване на Сребърния фонд. Май "Гладна кокошка просо сънува". Но ако бяхте гладни- да Ви повярва човек и да Ви съчувства, а Вие за още "сухо" от американците драпате, бе братко!

fallback