СДС зове за цялата истина за бонусите. Снимка: архив, МВР

Ръководството на СДС призова управляващите "да спрат цирка и да кажат истината" по повод допълнителното материално стимулиране в министерствата.

Сините заявиха, че в момента се връщат "някакви бонуси на чиновници, без да е казана истината за това кой е взел, колко е получил, с чие разрешение и по какви правила".

"Министерствата продължават да крият какви бонуси са раздавани, отказват да спазват закона за достъп до информация и ще се наложи да отговарят пред съда! Премиерът две седмици не може да намери отговор на въпросите, които му изпратихме, и се държи сякаш за първи път чува какво правят министрите му", възмути се синият депутат Ваньо Шарков.

По този повод от СДС съобщиха, че вече са завели дело по Закона за достъп до обществена информация срещу министерството на труда и социалната политика.

Сините изнесоха данни от отчетите на министерствата за изпълнение на бюджета за 2011 година, в които имало „стряскащи цифри“ за раздадено допълнително материално стимулиране.

В Министерство на финансите са раздадени  55 085 865 лева, в Министерския съвет - 4 254 430 лева, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма - 4 274 312 лева, МВР - 20 058 798, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията - 2 453 426 лева (към септември 2011 г.).

Не е ясно обаче кои чиновници са получили бонуси, тъй като това били лични данни. Поне така отговаряли отделните ведомства на запитване на сините. А премиерът Бойко Борисов призова само политическите лица да върнат взетите бонуси.

"Премиерът Бойко Борисов крие истината за раздадените пари по министерствата и вместо да призове да се каже цялата истина, той участва в укриването на информация", посочи Ваньо Шарков.

Още по темата

От СДС заявиха още, че настояват доказалите се като "некадърни министри" - на здравеопазването и на земеделието, да си ходят, а "лошият Цветанов" да обясни разликата между 50 хиляди и 20 млн. лв., които са раздадени в неговото ведомство.

Според сините в здравеопазването са раздадени почти 10 милиона лева, от които 2.5 милиона награди, а министър Константинов едва преди дни разбрал какви са цените на лекарствата.
Министерството на земеделието и храните е съставило неверен и нечестен финансов отчет за 2010 година според Сметната палата, посочват още от партията.

Предизборните обещания на ГЕРБза открито и прозрачно управление са превърнати в махленска кавга с БСП и движението на Доган кой е по-крадлив, смятат от СДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase