Лютви Местан твърди, че скандалът с бонусите е опасен за властта. Снимка: Булфото

Връщането на бонусите не решава проблема. Това заяви пред БНР зам.-председателя на ДПС Лютви Местан по повод скандала с раздаваните в държавната администрация допълнителни пари.

„Това е стъпка в правилната посока, но не е решение и не е отговор на въпроса знаели ли са министрите за разпореждането на премиера в условия на криза да не се раздават средства за материално стимулиране”, каза Местан. 

Според него членовете на кабинета са знаели. „Въпросът е дали господин Бойко Борисов е знаел какви ги вършат неговите министри. И Борисов каква отговорност ще потърси от министрите си”, подчерта заместникът на Доган.Според него  и премиерът, и министрите му са наясно, че скандалът с бонусите не е тривиален.

„Този скандал е по-опасен за властта, защото за първи път се засягат морално-политическите основи на управлението, засяга се сърцевината на "бойкоборисовата власт". Този скандал засяга основната мотивация на избирателя, коментира още Местан.

Още по темата
 Бившият финансов министър Пламен Орешарски се обяви за допълнително материално стимулиране по единни критерии. „А не само на политически лоялните служители да се дава, както се прави в момента”, добави той.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви за запазване на допълнителното материално стимулиране.

„За мен ДМС трябва да го има, да бъде по ясни критерии, досега тези критерии бяха в резултат на атестации, но показателите по тях бяха субективни от прекия началник, не от политическия. И сега не се получават от политическия началник", подчерта Стоянова.

По думите й размерът на изплатеното ДМС годишно е около 8% от основната заплата и според нея това било нормално. „Има министерства, където е по-високо и това е МФ, там допълнително влияние се оказва заради отчетността на НАП и митниците”, отбеляза Менда Стоянова.  

Шефката на бюджетната комисия  каза още, че при всички случаи трябва да се търси заем, вътрешен или външен за покриването на външния дълг на страната. Според нея не бива да смятаме, че цел на промяната в закона за Сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло.

Всичките 1,7 млрд., които са в Сребърния фонд да се използват за изплащане на външния дълг, не е най-доброто решение, каза Стоянова.

Тези пари трябва да се използват за възможности за по – голяма доходност, допълни председателят на бюджетната комисия в НС.

Според Пламен Орешарски думите на Менда Стоянова потвърждават опасността, че със средствата от Сребърния фонд ще се изплати изцяло дългът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase