Стефан Константинов. Снимка: Imapct press group

Категоричен съм - лекарствата могат да поевтинеят, заяви здравният министър Стефан Константинов.

Той уточни, че рядко е бил толкова категоричен, но след вчерашната си среща с представители на фармацевтичните компании в страната вече е убеден в това.

Константинов заяви пред БНТ, че се надява цените на медикаментите, които се купуват от здравната каса да поевтинеят с 50% и да се върнат на нивата си от 2010 година.

Здравният министър допълни още, че спестените средства ще се използват за закупуване на други медикаменти. За свободно продаваните лекарства ще трябва обаче да се разчита на пазарната икономика и конкуренцията.

Министърът допълни, че всеки един медикамент е различен и че едно средно поевтиняване от 10% би било страхотен успех.

"Не можем обаче да очакваме всичко това да се случи до седмица", уточни той.

Константинова обясни още, че има фармацевтични компании, които поддържат коректна ценова политика и други, които си позволяват да играят по-агресивно и държат високи цени.

Министърът уточни, че те трябва да се съобразят с бюджета на българите и ако не го направят, ще последват твърди законови мерки.

"Надявам се компаниите да се разберат помежду си, но ако това не стане, ще предприемем сериозни мерки", заяви той.

Още по темата

Стефан Константинов каза още, че проблемът с цените на лекарствата е можело да се реши много по-рано, ако освободеният заместник-министър Гергана Павлова го е информирала за ситуацията.

Павлова беше отстранена от поста си от премиера Бойко Борисов, след като се появиха съмнения за конфликт на интереси.

Бившият заместник-министър е работила дълго време за една от водещите фармацевтични компании в страната "Софарма".

Министърът уточни, че смята Павлова за професионалист, но не може да разбере защо не е обърнала внимание на проблема с лекарствата.

Той отказа да коментира слуховете, че Гергана Павлова ще бъде назначена за съветник на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Константинов все пак отбеляза, че Дянков винаги се е застъпвал за Павлова и въпросът за назначението й във финансовото министерство трябва да бъде обсъден в него.

Здравният министър уточни още, че има голяма воля за реформи в здравеопазването и те ще се случат.

Той обаче отхвърли възможността да бъде свален ДДС върху лекарствата. Константинов обясни, че щом премиерът Борисов и Симеон Дянков са отхвърлили идеята, то те си имат причини и той няма да повдига въпроса отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase