Снимка: БТА

Имаме уверение, че до две седмици производителите ще ни дадат офертите си за отстъпки в цените на лекарствата към Националната здравно осигурителна каса. Това съобщи министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Според бизнеса цените може да паднат до 10%.

Този резултат бе постигнат от среща с представители на български и чуждестранни фармацевтични производители, която Константинов свика в министерството заради скандалите около високите цени на медикаментите. На разговора присъства и премиерът Бойко Борисов.

"Волята на правителството е да се осигурят по-евтини лекарства. Трябва да бъдат осигурени по-евтини лекарства, било то на Здравната каса или на аптечната мрежа. Това беше основната теза, която се сподели и имаме уверението, че производителите на лекарства ще дадат новите си оферти, като се съобразят с бедния български гражданин. По този начин ще се спестят средства от Здравната каса, които ще могат да се използват за други цели или за купуване на още повече лекарства, за да може всеки нуждаещ се да има", добави Константинов, цитиран от БНТ.

Той не уточни какъв процент отстъпка е обсъждан, макар преди дни да изрази мнение, че за някои медикаментни той може да стигне до 50%.

"Могат да се предоставят отстъпки, валидни само за България, без те да засягат пазарите в други държави, които да помогнат продуктите, които касата заплаща, да стигат до повече пациенти", коментира на свой ред Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. На въпрос в какъв размер биха били тези отстъпки, той отговори: "5-10%, възможно е".

Темата за ДДС върху лекарствата не е била дискутирана, уточни Стефан Константинов. Още миналата седмица обаче премиерът беше категоричен, че данъкът няма да бъде намаляван.

"Има си комисия по цените и в рамките на две седмици ще има резултат", заяви днес Борисов лаконично.

Собственикът на "Софарма" Огнян Донев не се ангажира с коментар за отстъпките на лекарствата. "Ние ще подходим социално отговорно и ще предложим без да изчакваме срока от две седмици, още до три дни ще излезем с наше конкретно предложение", добави обаче той.

Скандалът бе свързан именно с неговата компания, след като журналистическо разследване показа, че продава медикаменти на много по-високи цени от тези в Сърбия и Турция.

Още по темата
Именно с аргумента, че не е успяла да обясни как се формират цените у нас и защо в съседни държави са по-евтини, премиерът уволни заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова.

Тя обаче бе защитена от вицепремиера Симеон Дянков, който дори отрече твърденията, че е работила в "Софарма" и е защитавала фирмените интереси, а днес дори я назначи за свой съветник.

По-рано днес работната група, която бе свикана на заседание, е изискала от здравното ведомството да ѝ предостави информация за цените, на които болниците са купували лекарства след децентрализацията на търговете, както и да се събере информация колко струват в останалите държави от Европейския съюз, съобщи пред БТА Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Той уточни, че става въпрос за цените на лекарствата, заплащани от минисстерството на здравеопазването, от болниците и от НЗОК с публични средства.

Министурството трябва да даде данните за най-ниските и най-високите цени, на които болниците са купували лекарствата чрез търговете и те да се сравнят с цените, на които ги е купувало през 2010 година, когато търгът беше централизиран. Целта е да се разбере дали има разлика в цените и ако има да се направи анализ откъде произтича тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase