Трябва да се преразгледат избирателните списъци. Снимка: Impact press group
fallback

Централната избирателна комисия трябва да инициира и провежда много по-мащабни информационни кампании. Това становище изразиха от Асоциация “Прозрачност без граници“ на форум в столицата.

Необходимо е да се проведе и по-добро обучение на служителите на администрацията и да се развие капацитетът й.

От асоциацията препоръчват още да се преосмисли цялата работа на ЦИК и да се осигури публичност на действията й.

От "Прозрачност без граници" смятат, че трябва да се осигури онлайн достъп до заседанията на комисията и пряко наблюдение на работата на ЦИК от регистрираните наблюдатели.

Една от най-важните препоръки на асоциацията е свързана с актуализирането на избирателните списъци.

Секретарят на асоциацията Ваня Нушева допълни още, че e необходима цялостна преоценка на подхода за съставянето на забранителните списъци за гласуване.

Oще по темата

Възможно е да се състави и регистър на избирателите.

От "Прозрачност без граници" предлагат да се въведе и публичен регистър на собствениците на медии, което също е свързано с прозрачността на изборния процес.

От своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се съгласи, че трябва да има по-добра разяснителна кампания.

Той обаче подчерта, че на последните избори е имало много по-малко недействителни бюлетини.

Като пример, той даде първия тур за местните избори през 2007 г., когато недействителните бюлетини са били 235 946. На първия тур на местните избори през 2011 г. те са били 185 862.

Цветанов изрази съмненията си, че на президентските избори миналата година е имало политически договорки. Съмненията му са възникнали заради големия брой недействителни бюлетини в смесените райони.

Вътрешният министър каза още, че купуването на гласове е много сериозен проблем, който може да се реши с обществени дискусии преди изборите.

В началото на януари Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) също представи своя доклад за изборите през 2011 г. у нас. В него също се изразяваха съмнения за прозрачността при работата на ЦИК.

От организацията заявиха още, че ЦИК не само е работила при затворени врати, но е нарушавала и законовия тридневен срок за вземане на решения.

Организацията направи препоръки да бъдат допускани повече наблюдатели от неправителствени организации и медиите при провеждане на избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Da-da

преди 12 години

Ако си мислите, че предаването онлайн на заседанията на ЦИК ще разкрият изборните нарушения, много се лъжете. Не е ЦИК органът, който създава предпоставките за нарушения. Основната причина е във всеки един от нас. Всеки да се замисли и да реши дали би нарушил закона в своя изгода. Ако си отговори положително, няма какво да коментираме.

13

Анонимен

преди 12 години

ква прозрачност, това в бг е неприложимо, ако е прозрачно всички ще видят как се печелят избори с манипулаци и фалшифициране, а така само се досещат

12

666

преди 12 години

КОГАТО ЗАЛОГЪТ Е ВЛАСТ И ПАРИ, ПРОЗРАЧНОСТ НЯМА.ДОКАЗАНО ВЪВ БЪЛГАРИЯ!!!ЦИК И ПРОЗРАЧНОСТ, ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ ПОНЯТИЯ!!!

fallback