Снимка: архив, Булфото
fallback

Депутатите отхвърлиха промените в Кодекса на труда, предложени от левицата.

В законопроекта се предлагаше осиновителите на дете до 5 години да имат право на платен отпуск за отглеждане и адаптация в семейна среда за 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване.

Вносителят на промените е червеният депутат Захари Георгиев, който предлага да се изравнят правата по отношение на майчинството на биологичните родители и на осиновителите.

"Защо до 5 години? По закон след 5-годишна възраст има задължително посещаване на институции. Съвсем нормално е един такъв законопроект да влезе в сила от следващата учебна година. Нямало нужда, казват, това дете след като е гледано от институциите.

Децата не са животни, те имат нужда да живеят в семейна среда. Нищо не може да замени семейната среда при отглеждане на детето. Страхувам се, че отношението на мнозинството демонстрира безразличие и бездушие, но това безразличие ще породи у хората, у децата, които очакват да бъдат осиновени, неприятна реакция", аргументира предложението Захари Георгиев.

От ГЕРБ обаче посочиха, че няма да подкрепят проекта. Светлана Ангелова припомни, че осиновителките и сега имат право на отпуск до навършване на две години на детето, както и биологичните родители.

Според нас наистина трябва да има период за адаптация за осиновеното дете, но в този проект се предлага отпуск да се полага само за осиновители на деца до 5 години, нима след 5-годишната си възраст децата нямат нужда от адаптация, коментира Ангелова.

Тя припомни, че според изследванията колкото повече детето е стояло в социален дом и е по-голямо, толкова по-трудна става адаптацията му.

Според нея по този начин се противопоставят осиновителите, тъй като тези, които приемат по-големи деца, няма да могат да използват тази възможност.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също изрази резерви към законопроекта.

"Най-бедната страна в Европа, с най-много почивни дни, с най-много майчинство. Като си най-беден, за да настигнеш другите, трябва да работиш най-много. Всички да си стоим вкъщи - и да ставаме по-богати. Ама не се става богат и не се просперира, като си стоиш вкъщи", посочи Иван Костов.

"Нашите бебета не оцеляват в първата си година. Това е истинската причина за това, че нацията ни намалява. За какво се дават тези дни отпуск на майката – за да се посрещнат физиологичните нужди за отглеждане на дете. Затова се дават, за да се отгледа дете физиологически. То се социализира и възпитава по десетки начини. Това е простата логика – за да се социализира детето, за да се възпитава, за да навлезе в отношенията с хората, няма нужда от отпуска, който е необходим за физиологическото му оцеляване", обясни Иван Костов.

Той коментира също, че така се противопоставя групата на биологичните родители с тази на осиновителите.

"Категорично не съм съгласен, че ние губим децата в институциите. Децата умират в бедните семейства, там, където нямат грижи, там не оцеляват. Където ги поеме държавата, няма такъв проблем. Аз не казвам, че тя замества родителите, но смъртността е много по-ниска. Вярно е – бедните семейства, слабите семейства, тези, които не могат да си позволят да отгледат деца, там децата умират, това е лошият показател", допълни той.

От ДПС пък подкрепиха законопроекта.

"България трябва да намери решение за деинституционализацията на грижата", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

Той посочи, че само две от сто деца, настанени в институции, са сираци, останалите 98 са със свои биологически живи и здрави родители.

"С този законопроект се поставя въпросът не за държавна протекция, а за семейството в периода на физиологическото укрепване на детето. Това се случва от първите 2 години от неговото развитие. Онова, което се поставя като акцент, е психологическата адаптация на детето към новата среда, за да се получи семейна среда", обясни Местан. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

tatko ti

преди 12 години

paznavim gi tiya dvete selendurki ot simitly, hay ce sa se dokarali be....

43

Анонимен

преди 12 години

кретенизма на обществото ни е силно повлиян от чалга културата детето е най това трябва да го разберат и скъпите ни управляващи

42

....

преди 12 години

Kakvo vazpitanie osobeno pri maikite chalga kifli deto taka ili inache se jenqt za pari i si sedqt v kashti..... nagledah se na takiva maiki deto si vodqt decata po kafeta kadeto se pushi i nosqt edin ton grim....

fallback