Бойко Борисов поздравява Мария Гроздева. Снимка: Правителствена информационна служба

Правителството ще приеме решение българските олимпийски медалисти да получават по-високи месечни възнаграждения, стана ясно след среща на министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, министърът на спорта Свилен Нейков с председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателя на Българската федерация по бокс Красимир Инински и български олимпийски медалисти.

По думите на Свилен Нейков към момента олимпийските медалисти получават месечни възнаграждения на стойност 3 пъти от размера на най-ниската работна месечна заплата, а отсега нататък предстои гласуването на законодателна промяна в Закона за физическо възпитание и спорта, за да има фиксирана точно определена сума.

"За Олимпийски златен медал възнаграждението ще бъде 900 лв. при сребърен – 90% от сумата, при бронзов – 80%. Другата промяна е свързана с това, че всеки един медал ще има своята конкретна стойност, а досега при повторно спечелване на медал тя беше равносилна едва на 10% от стойността на спечеления", подчерта министърът на спорта.

Той уточни, че средствата ще идват не от държавния бюджет, а от Българския спортен тотализатор.

"С промяната кабинетът цели за тези, които вече са постигнали големи успехи, стипендиите, от една страна да се осъвременяват едновременно, без да са необходими повече законови промени, и от друга - многократните шампиони за всяка титла да получават същото възнаграждение, за да имат стимул и занапред да печелят нови медали", категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase