Мерките целят енергийна ефективност. Снимка: Reuters

Трябва да има ежемесечно отчитане на потреблението на топлоенергията, заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

Той е заместник председател на парламентарната икономическа комисия, която днес изслуша представители на топлофикационните дружества за състоянието и проблемите им през настоящия отоплителен сезон.

Срещата се проведе след като избухна скандалът с високите сметки за парно за месец януари.

Николов обясни, че потребителите трябва да са наясно колко са изразходвали всеки месец и да знаят, че това е окончателната им сметка.

Още по темата

"Топлинното счетоводство и уредите за дялово разпределени са вкарани с цел да има енергийна ефективност. Не може да има енергийна ефективност, при условие че има изравнителни сметки", заяви депутатът.

Николов заяви още, че в Наказателния кодекс има член, в който е формулирана кражбата на топлинна енергия, но няма механизъм, който да накаже виновника. От топлофикационните дружества от доста време настояват крадците на парно да носят съдебна отговорност.

Народният представител обясни още, че от 2006 г. Законът за енергетиката в частта „Топлинна енергия” не е променян.

По думите му "трябва да се прояви творчество", за да се решат всички проблеми, които са се наслоили. Николов обясни, че вече се обсъждат предложения, за да може законът реално да влезе в действие.

На срещата се е обсъждало и да бъде законово определено как да се изписва сметката за парно.

В последните седмици много потребите заявиха, че не могат да разберат фактурите, които им изпращат топлинните дружества.

"Добра идея е законово да бъде определено как трябва да се изписват сметките за парно на потребителите. Това сега се случва със сметките за електроенергия и можем да приложим подобен модел във фактурата за топлоснабдяване", заяви заместник министърът на икономиката Делян Добрев след срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase