Снимка: архив Булфото
fallback

За пълна прозрачност на цените на лекарствата се обяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той заяви, че гражданите трябва да знаят как се формират цените и какъв е пазарният дял на всяка една фармацевтична компания.

Константинов добави, че при установяване на разлики в цените на определени медикаменти у нас и в други страни, трябва да има конкретни отговори защо са тези разминавания. Преди дни стана ясно, че част от лекарствата, произведени у нас, се продават на по-ниски цени в Турция, отколкото в България.

Константинов обясни, че проблемът с лекарствата не опира до един човек и отстраняването на заместник министъра на здравеопазването Гергана Павлова няма да реши проблемите. Припомняме, че премиерът Бойко Борисов освободи Павлова от поста й вчера. Тя отговаряше за лекарствената политика.

Тя е и бивш служител на фармацевтичната компания на Огнян Донев "Софарма", където в периода 2006-2008 г. е заемала ръководни позиции.

Oще по темата
Константинов обяви още, че търговете за лекарства няма да бъдат върнати към министерството, защото централизираните търгове бавят процедурата.

Министърът обясни, че повечето пациентски организации са били доволни от децентрализирането на търговете и преместването им към Националната здравно осигурителна каса.

Константинов заяви още, че промените са били направени от добри чувства и ако някой се опитва да се възползва, министерството ще оповести информацията, защото няма какво да крие.

Константинов каза още, че само 10% от раздадените бонуси в сферата на здравеопазването са отишли за администрацията.

Той заяви, че над 1 млн. лева са дадени на Спешната помощ, като най-голям бил дялът за София. Константинов допълни още, че бонусите не са били раздавани за добре свършена работа, а заради незаети работни места. Служителите са вършили повече работа, за което са получавали допълнителни възнаграждения.

Той даде пример със служителите на регионалните здравни инспекции, които са увеличавали “мижавите си заплати“, като са извършвали допълнителни проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 12 години

Като иска да му е по ясно да пие по малко вишньовка.Така ще получи просветление..........

31

МИКА

преди 12 години

Защо да се маха от страната този ***- нека да си остане, ама да го тикнат на топло и да остане там да е дамата в затвора......и да ме се отнеме правото да е председател на КРИБ, и да му конфискуват всичките изкрадени пари.

30

Лилка

преди 12 години

Прозрачност ще има когато си тръгне ДОНЕВ И ВСИЧКИТЕ МУ ПИОНКИ заедно с него! Ще има и справедливи цени на лекарствата!

fallback