Нели Нешева. Снимка: Булфото
fallback

Очаква се парламентарната група на ГЕРБ да разисква днес оставката на управителя на НЗОК Нели Нешева.

Шефката на касата хвърли оставка в края на миналата седмица, след като премиерът Бойко Борисов поиска от депутатите си да се срещнат с нея и да я отстранят от поста й.

До скандала се стигна, след като сини депутати извадиха пред медиите документи, от които става ясно как миналата година служителите на НЗОК са получили над 2 млн. лв като допълнително материално стимулиране (ДМС), а самата Нели Нешева е взела 30 хиляди лева бонус.

Нешева отхвърли твърденията, но призна, че е получила 12 156 лв като ДМС.

В последните дни съсловни, пациентски и работодателски организации заявиха, че промени в ръководството на касата биха довели до сътресения в системата.

Oще по темата

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира, че през 2011 г. е имало спокойствие в системата, ръководена от Нешева, а моментът е неподходящ за кадрови смени заради предстоящо прехвърляне на доста дейности към НЗОК.

На същото становище застанаха и от Българската стопанска камара.

"Очакваме управленската далновидност да надделее над популистките реакции и стабилността на НЗОК да бъде съхранена", категорични са от БСК.

Според камарата чувствителността на общественото мнение към финансовото стимулиране на заетите в администрацията е обяснимо, но то не трябва да бъде водещ аргумент, особено когато се отнася до управлението на огромни финансови потоци като тези в НЗОК.

"Д-р Нешева стана жертва на недъзите на системата на здравеопазване", смятат още от БСК и призоваха ГЕРБ да я оставят на поста й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

173

буден гражданин

преди 12 години

Оставете жената бе, хора. Стига сте я ръфали Тя вече няма да прави така.

172

Beni

преди 12 години

Епидемия ... Пациентът в Зимбабве: Докторе, падат ми ушите. Лекарят в Зимбабве: Абе това е някаква ***! А какво сте правили? Пациентът: *** гъски. Докторът: Значи имате гъша ***! Пациентът: Благодаря, докторе! (умира) Докторът (записва в протокола): Пациентът умря от гъша ***. Пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Зимбабве: За изминалата седмица в Зимбабве умряха 2500 души от глад, 5400 от отравяне с изгнили банани и един човек от гъша ***. Журналист (записва си): Гъшата *** попада в списъка на трите главни причини за смъртност в Зимбабве. Новинарска агенция: В Зимбабве зачестиха случаите на заболяване от неизлечима гъша ***. ТВ канал: Неизвестно досега заболяване на име "гъша ***" покосява населението на Зимбабве. Министерството на здравеопазването на Зимбабве призовава населението да не изпада в паника. Научно светило А: Да, гъшата *** не е известна на науката - и в това е основната й заплаха. Авиокомпания Congo Air: Прекратяваме всички полети до Зимбабве до приключването на епидемията от гъша ***. Научно светило Б: Властите крият реалните мащаби на катастрофата! Всъщност гъшата *** вече е проникнала в Европа - в Амстердам е бил видян кихащ *** с гъска под мишница. Пресата (публикува снимки на гъски): Врякащите убийци са около нас! Политик: За справяне с обхваналата света епидемия на гъша *** е абсолютно необходимо да бъдат изтребени всички гъски. Полицията (козирува): Тъй вярно, ще бъде изпълнено. Собствениците на ферми за гъски: Вие кво, да не сте обезумели? (Красиво се бият с полицията под щракането на светкавиците на пресата) Пресата: Заговор на собствениците на ферми за гъски застрашава националната сигурност! Министърът на здравеопазването на Монголия: За спасение на страната от епидемията на гъша ***, която вече е достигнала до нашите граници, е абсолютно необходимо да отделим сто милиона долара за оборудване на лаборатории за борба с гъшата ***. Премиер-министърът на Монголия: Вие сте обезумели! Президентът на Монголия: Премиер-министърът е твърде затънал в финансови машинации, договори с Китай за доставка на хляб и нагло игнорира реалната заплаха за населението на свободолюбива Монголия! Бившият премиер-министър на Монголия: Нашата партия спешно иска населението да бъде спасено от вируса на гъшата ***. В краен случай може и само населението на източна Монголия. Кандидат за президент на Монголия: Единственият начин да бъде спасена страната е да се прекратят отношенията с загниващия Запад, откъдето тръгна гъшата ***, а вместо това трябва да засилим сътрудничеството си с Китай и да се включим в състава му като автономна област. Китай ще ни спаси! Избирателите на Монголия: Вие сте обезумели!

171

Венелин

преди 12 години

Изключително нагла личност е тази.А герб кога ще разрешат алтернативни каси?! Тока и горивата (където по цял свят има конкуренция) ги дадоха на частни фирми, а касата - държавен монопол. Да има къде да си пълнят гушките техни хора...

fallback