Снимка: архив, Булфото
fallback

Четири партии ще влязат в Народното събрание, ако парламентарните избори бяха днес.  Това сочи изследване на МБМД сред 1200 пълнолетни жители на страната, проведено от 3 фо 8 февруари.

Управляващата ГЕРБ запазва преднина пред останалите политически сили. Ако изборите бяха днес, 35% от българите биха гласували за партията на Бойко Борисов.

БСП остава втора със 17,4%. Само още две политически сили на този етап прескачат избирателна бариера – ДПС с 4,8% и „България на гражданите” на Меглена Кунева с 4,7%.

Според проучването в топ 10 по най-високо обществено доверие влизат само представители на управляващите. Традиционно харесваният български еврокомисар  Кристалина Георгиева е начело с доверие 51%. С много малка разлика след нея се нарежда президентът Росен Плевнелиев (50% доверие), който бележи лек спад в сравнение с януари.

На трето и четвърто място са премиерът Бойко Борисов с 47% доверие и неговият вице Цветан Цветанов - 40% доверие.

Следват вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, земеделският министър Мирослав Найденов, външният министър Николай Младенов, министрите на културата Вежди Рашидов и на спорта Свилен Нейков.

Непосредствено след десетката се подреждат единствените опозиционни лидери, успели да нарушат рейтинговата хегемония на ГЕРБ през февруари – Георги Първанов и Меглена Кунева с доверие съответно 32% и 31%. 

С доста ниска обществена подкрепа се ползват лидерите на останалите парламентарно представени политически сили - Сергей Станишев (17,4% доверие), Мартин Димитров (9,1%), Волен Сидеров (8,3%), Иван Костов (7,8%), Ахмед Доган (7,3%) и Яне Янев (6,5%).

С най-ниско доверие сред министрите от кабинета са Ивайло Московски, Нона Караджова, Тотю Младенов и Симеон Дянков.

В проучването е включен въпрос и за новия лидер на БСП, който ще бъде избран на конгрес на партията през месец май. Ако зависеше от тях, 44,1% от участниците в проучването биха подкрепили за поста Георги Първанов. В полза на сегашния соцлидер Сергей Станишев се обявяват едва 10 на сто от запитаните, 40% нямат отговор на въпроса, а 5,6 на сто биха подкрепили друг за поста.

Наблюдава се ръст на рейтингите на някои институции в сравнение с предходния месец.  Най-голямо е увеличението в доверието към съда - с 5 пункта (20% доверие),  към кабинета и президентството - с по 4 пункта ( доверие съответно 37% и 42%). 

Народното събрание също печели по-голяма обществена подкрепа през февруари - 22% доверие.

Настоящият кабинет продължава да се харесва повече от предишния. Според 36 на сто от пълнолетните граждани, правителството на Бойко Борисов се справя по-добре от предходното. 22 на сто смятат, че то работи по-зле, а 35 на сто – като предишното.

Същевременно обаче 56% изразяват недоверие в способността на кабинета да изведе страната от кризата.

Макар българското правителство да се оттегли от идеята за проучване и добив на шистов газ в България, общественото мнение е силно разколебано по въпроса.  Напълно или по-скоро одобряват забраната за проучване за шистов газ 41 на сто от запитаните. На противоположното мнение са 40%. Аналогична е ситуацията и за добива -  39% са за, 40% са против.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

169

мировленски помиари

преди 12 години

Мировленски помиари пак ли сте тук .Прасета гнусни дано следващиа път да ви счупят от бой

168

Распутин

преди 12 години

ГЕРБ - 35%, БСП+ДПС+КУНЕВА - 26,9%. Ще ви информирам, КОМУНОИДИ, какво означава това! Това означава в бъдещия парламент - ГЕРБ - 57%; БСП - 28%, ДПС - 7,7% и Куневица - 7,3%! Борисов с 238 депутати ще управлява дълго, дълго! А подкрепата му все повече ще се засилва, защото глупаците намаляват неумолимо, най-вече поради наближаване на преклонна възраст!!!

167

Д-ра до 219

преди 12 години

Пич именно башибозука дето толкова го плюеш доведе Бойко на власт с едно премерено изказване и по-същият начин помогна на Бойко да спечели изборите за местна власт и президент, така, че айде без тия по-голем башибозук от Бойко нема!

fallback