Иван Костов Снимка: архив, БТА

Синята коалиция внася законодателни промени, целящи ограничаване на монополите. Това обявиха на пресконференция в парламента съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров. Предложенията са за изменения в Закона за конкуренцията. Проектопромените са изработени от ДСБ и подкрепени от СДС.

Сините предлагат два критерия за определяне на господстващо положение на даден пазар. Според първия има господстващо положение, когато дадена фирма е достигнала 40 на сто пазарен дял общо на територията на страната.

Другият посочва, че има господстващо положение, когато дружество доставя стоки или услуги чрез собствени инфраструктурни мрежи и има годишни приходи от доставките чрез тези мрежи над пет милиона лева, независимо от пазарния му дял общо в страната.

Предлага се Комисията за защита на конкуренцията да извършва анализи поне веднъж годишно за секторите, в които има предприятия с монополно или господстващо положение.

Сините искат да бъдат правени сравнителни анализи при отклонение на цените на определени чувствителни стоки с над 5 процентни пункта от инфлацията за предходното тримесечие. Сравнението ще се прави с производители на същите стоки или услуги в ЕС и в съседни страни.

В законопроекта конкуренцията е представена като основен двигател на икономическото развитие, а не монополите, които я спират. Този въпрос се превърна в болезнен, благодарение на това, че фирмите и гражданите често са жертва на установяването на високи монополни цени, обясни Иван Костов.

Според него ако бъде подкрепен, законът е в състояние да отвори възможности за малкия и средния бизнес в страната и за създаване на работни места.

„Цените, които са най-уязвими и неспособни да реагират в друга посока при покачването им, са – цените на горива, лекарства, електроенергия, газ, всички цени, които влизат в задължителните фирмени разходи. Това е в състояние да облекчи положението на обикновените хора, домакинствата и българските фирми. Това се вижда ясно в тази зима на фона на огромните сметки, които хората плащат. Те се дължат на господстващото положение на цените на газа и на доставчиците на електроенергия”, допълни лидерът на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase