Снимка: БТА

Днес стана ясно, че в свой доклад Еврокомисията е поставила България в списъка на държавите с икономически риск, по-точно в т. нар. "сив списък".

Европейската комисия е съставила и "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически сътресения, като него попадат Италия, Испания, Унгария и Кипър.

Основната причина да сме в сивия списък е високият дефицит по текущата сметка от 2008 г., а през 2011 г. вече сме с излишък. Състоянието на текущата сметка е един от 10-те критерии, като се вземат данни за последните 3 години, а именно 2008, 2009 и 2010 г.

Утре БНБ ще публикува данните за декември 2011 г. и ще имаме окончателните данни за 2011 г., но вече се знае, че текущата сметка ще е положителна, защото за периода януари-ноември 2011 г. тя е плюс 1,15 млрд. евро.

Вече има информация от НСИ, че за декември търговският дефицит е 320 млн. евро, освен това имаме и приходи от еврофондове и българи, живеещи в чужбина, затова дефицит по текущата сметка дори и да има, той ще е под 320 млн. евро и за цялата 2011 г. ще отчетем около 1 млрд. евро излишък.

Европейските експерти обаче ни представят в негативна светлина, използвайки данните за 2008 г. (минус 8,2 млрд. евро), 2009 г. (минус 3,1 млрд. евро) и 2010 г. (минус 476 млн. евро).

България е втора в Европейския съюз по най-нисък размер на държавния дълг през третото тримесечие на миналата година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Затова по критерия "Публичен дълг като процент от БВП" определено не сме в сивия списък.

По отношение на критерия "Дълг на частния сектор като процент от БВП" пък еврочиновниците не отчитат, че почти целият този дълг е между чуждестранни компании и българските й поделения и много малко са между чуждестранни кредитори и несвързани с тях български предприемачи.

Най-общо казано, използването на механични показатели, без да се отчитат актуалните икономически тенденции от европейските чиновници, води до отрицателен имидж за България, което в крайна сметка би могло да оскъпи финансирането за страната ни.

Официалната позиция на Министерство на финансите и още новини от икономиката на България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase